zaterdag 3 maart 2012

Vogels fotograferen in Zeeland


Drieteenstrandloper (Calidris alba)

Aan het einde van de winter is het meestal leuk vogels fotograferen in de omgeving van de Brouwersdam. Ik ben afgelopen donderdag op stap geweest met een medefotograaf met als hoofddoel om steltlopers bij de Brouwersdam te fotograferen. Een tweede doel was om deze keer ook een velduil te fotograferen in de buurt van de plompetoren.
We hebben eerst geprobeerd om drieteenstrandlopers te fotograferen. Het voordeel van deze vogels is dat ze niet erg schuw zijn. Het nadeel is dat ze erg bewegelijk zijn en daarom gefotografeerd moeten worden met korte sluitertijden en dat je weinig tijd krijgt om de foto te maken. Het was een mistige, nevelige dag dus het licht was niet al te best. Toch is het me gelukt om een goede opnamen te maken, zie de foto hierboven.
Een andere soort die op de Brouwersdam is aan te treffen is de paarse strandloper. Een soort die in het hoge noorden broedt in de buurt van rotsige kusten. Een aantal dieren van deze soort overwinteren in ons land en dan meestal op strekdammen of steenachtige plaatsen aan onze kust. Ook dit is een soort die vrij makkelijk is te benaderen. Ik heb geprobeerd om vanuit een zo laag mogelijk standpunt te fotograferen. dat viel niet altijd mee, kon beter, maar ik ben toch wel tevreden over het resultaat. Overigens is dit één van de weinige soorten waarvan ik het winterkleed mooier vind dan het zomerkleed.


Paarse strandloper (Calidris maritima)Ook dit keer heb ik geprobeerd om steenlopers te fotograferen. Zeer bewegelijke dieren die wat schuwer waren dan de paarse strandlopers. Voor een goede foto is het belangrijk dat het onderwerp los komt van de achtergrond. Ook dit keer heb ik geprobeerd om een zo laag mogelijk standpunt in te nemen. Kruipend over de grond, met mijn regenbroek aan, is het me gelukt om een tweetal redelijke foto's te maken. Steenlopers zijn overigens ook noordelijk vogels die het liefst aan steenachtige kusten overwinteren. De vogels waren nog steeds in winterkleed.Steenloper (Arenaria interpres)
Na een ochtend op de Brouwersdam bezig te zijn geweest zijn we naar de Koudekerkse inlaag gereden. Tijdens het rondrijden door de polder zagen we een vrouwtje torenvalk langs de weg zitten. Voorzichtig hebben we het dier met de auto benaderd. Het dier was totaal niet schuw en was tot op een afstand van enkele meters te benaderen. Het leverde mooie foto's op. Ik laat er hier één zien.


Torenvalk (Falco tinnunculus)

Om te laten zien hoe gedetailleerd de foto is laat ik nog detail van bovenstaande foto zien. De modder die op zijn snavel zat, is op de foto goed te zien.


Om een uur of drie zagen we een aantal auto's met daarin mensen met lange telelenzen foto's maken van iets dat wel heel bijzonder moest zijn. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat ze bezig waren om een velduil te fotograferen. We hebben ons gauw aangesloten en ondergetekende heeft minstens honderd opnamen van het dier gemaakt. Achteraf bleek het grote aantal opnamen geen overbodige luxe. Een aantal foto's waren onscherp en zeker de eerste foto's vertoonden een waas over de foto. Maar al met al ben ik zeer tevreden over het resultaat en kunnen we terug kijken op een mooie dag. Wim bedankt!!Velduil (Asio flammeus)
2 opmerkingen:

John eos shooter zei

Dag Gerard!

Mooie foto's Gerard. De middelste Velduil foto is mijn favoriet, leuke houding!

Ik heb ook eerder de combinatie Brouwersdam en Koudekerke gemaakt, staat toch altijd garant voor een mooie dag die 2 plekken.

Ik heb zelf ook een serie op mijn blog geplaatst van gister van de VElduil. Krankzinnig druk was het!

Groetjes John

Ghita zei

Hoi Gerard,
De Brouwersdam is een heerlijke plek om vogels te fotograferen (als het niet te koud is of te hard waait, brrrr). Je hebt een leuke serie gemaakt.
Maar de torenvalk is toch mijn favoriet, wat heb je die mooi zeg. En de velduil natuurlijk, prachtig.
groetjes Ghita