vrijdag 26 december 2014

Vogels kijken in Zeeland (1)


Steenloper bij het licht van de ondergaande zon.

De afgelopen maanden ben ik meerdere keren in Zeeland geweest om vogels te fotograferen. Plekken die ik regelmatig heb bezocht zijn de Brouwersdam en de Oosterscheldekering. Er waren steeds wisselende omstandigheden en dat leverde ook elke keer weer andere beelden op. Hieronder een samenvatting van de dingen die ik heb gefotografeerd.


Tapuit

In de herfst kun je allerlei soorten trekvogels aantreffen op de Brouwersdam. Op 18 oktober waren er heel veel tapuiten en graspiepers te zien.


Graspieper

Het is ook leuk om goed naar de meeuwen te kijken. Soms zie je er andere soorten tussen. Bijvoorbeeld een dwergmeeuw. De vogel op de foto hieronder is een juveniel exemplaar.


Dwergmeeuw

Maar ook bij de meer algemene soorten kun je verrassende dingen ontdekken.
Onderstaande jonge zilvermeeuw had een blauwe ring met een code er op. Bij navraag bleek dat dit dier, als pul, in juli 2014 was geringd in de buurt van Oostende (België).


ZilvermeeuwJuveniele zilvermeeuw met prooi


Op de Brouwersdam kun je ook steltlopers waarnemen. Eén van de soorten die ik daar heb kunnen fotograferen is de drieteenstrandloper.


Drieteenstrandloper

Op 22 oktober zag ik daar een groep van ongeveer dertig exemplaren. Ik heb daar een poosje bij staan kijken en als je wat geduld hebt, doen zich vanzelf momenten voor waarop je leuke foto's kunt maken.


Drieteenstrandlopers in vlucht.


Drieteenstrandlopers in vlucht.

Soms heb je het geluk een exemplaar met een kleurvlag te zien. Het dier op de foto hieronder werd geringd in de buurt van de Hondsbosse Zeewering.


Drieteenstrandloper met kleurvlag.

Een soort die je veel ziet bij de Brouwersdam is de aalscholver. Een schuwe soort die zich niet makkelijk laat benaderen. Een enkele keer tref je een exemplaar aan waar je wel dichtbij kunt komen.


Aalscholver

Over een paar dagen een vervolg op dit artikel. Dan zal het gaan over twee andere gebieden in Zeeland, die ik heb bezocht.

4 opmerkingen:

bas zei

Het is op zich al een feest om op die mooie plekken in zeeland te zijn maar dan ook nog zulke mooie momenten te kunnen pakken is genieten.

John eos shooter zei

Mooi Gerard, drietenen en dwergmeeuw in vlucht zijn mijn favorieten.

Gr. John

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
wieder tolle Flugaufnahmen gefallen mir sehr gut
Grüsse Frank

Maria zei

foto 2, 3, 7 en 8 springen er voor mij uit, juweeltjes!
En wat is het genieten daar in Zeeland. Ik krijg na je foto's te hebben bekeken gelijk weer zin om er heen te gaan ;-)
gauw deel 2 bekijken,
groetjes,
Maria