zaterdag 21 januari 2012

Vogels die ik gespot heb op Gran Canaria


Twee hoppen in een parkje bij Maspalomas

Van 18 december tot en met 23 december 2010 ben ik samen met mijn oudste zoon op Gran Canaria geweest. Alhoewel het geen vogelvakantie was, heb ik tussen de bedrijven door wel naar vogels gekeken en ook wel foto’s van vogels gemaakt. Dit artikel heb ik al eens eerder gepubliceerd, maar ik wil het graag ook op dit weblog geplaatst hebben.
De foto’s zijn genomen met een Panasonic FZ20. Het zijn geen topfoto’s, ze zijn meer bedoeld als illustratie bij mijn verhaal. Alle waarnemingen zullen ook worden geplaatst op observado.org.
We verbleven in hotel Aparthotel Veril Playa in Playa Del Ingles.
Het voordeel van het gebruik van deze camera is, dat het hele gebied van macro tot tele in één keer bestreken wordt. Weliswaar is de kwaliteit door de kleinere sensor niet zo goed als die van een spiegelreflex, maar zoals gezegd de flexibiliteit maakt een hoop goed.
Eilanden zijn altijd interessant door het voorkomen van zogenaamde endemen. Dat zijn soorten die in een beperkt gebied voorkomen, zoals eilanden of afgesloten berggebieden.
Zo zijn ook op de Canarische eilanden soorten te vinden die zich onafhankelijk van soorten op het continent zich in een bepaalde richting ontwikkeld hebben. Het aantal soorten op de eilanden is niet zo heel erg groot, maar het is wel zo dat je bepaalde soorten ook alleen maar op deze eilanden zult aantreffen.
De eerste soort die ik na onze aankomst waarnam was de Canarische tjiftjaf. Een heel algemene soort op Gran Canaria. Uiterlijk kon ik geen verschil zien met onze tjiftjaf, maar het geluid van deze soort was wel heel anders. Er klinkt wel zoiets als tjif-tjaf, maar het geluid is veel scheller als bij ons en doet denken aan het geluid van de Cetti’s zanger.
Verder zag ik al gauw monniksparkieten, merels en geelpootmeeuwen.
Op het strand bij ons hotel zag ik regenwulpen, drieteenstrandlopers en een kleine zilverreiger.


Kleine zilverreiger aan het strand van Playa Del Ingles


Drieteenstrandlopers op het strand van Playa Del Ingles


Drieteenstrandloper

Tijdens de wandelingen langs de boulevard naar Maspalomas, zag ik bovengenoemde soorten regelmatig. Andere soorten die daar in de loop van de vakantie bijkwamen waren de spaanse mus, putter en de kanarie. De kanaries waren vaak in groepjes te vinden en ze waren net als de andere vogels niet erg schuw. Vanaf het balkon van ons hotel zag ik ook nog een kleine zwartkop. Altijd een mooie soort om te zien.


Kanarie langs in een boom langs de boulevard bij Playa Del Ingles

De dagen daarna zijn we er ook met een huurauto op uit geweest. Tijdens onze eerste rondrit zagen we regelmatig Canarische torenvalken. Uiterlijk is er niet veel anders aan te zien dan aan onze soort, maar uit de boeken wisten we dat het toch een andere soort is.


Een hop bezig om voedsel te zoeken.

Een leuk vogelgebied is de lagune bij Maspalomas. We zagen hier meerkoeten, blauwe reiger, waterhoentjes, groenpootruiters, kleine zilverreigers, grutto. In een parkje daar in de buurt zagen we 4 hoppen en 2 palmtortels. Verder vlogen hier ook soorten als parkieten, putters en canarische tjiftjaf. Met de palmtortel was ik heel blij. Een soort die ik altijd al had willen zien. Volgens mijn informatie komt deze soort ook bijna niet op de eilanden voor dus……


Palmtortel in het parkje bij Maspalomas.

De tweede dag hebben we autotocht naar de westkust gemaakt. Ten noorden van Mogan, bij Cruz de Dionisio kwamen we bij een mooi uitzichtspunt over de zee. In de verte konden we Tenerife zien liggen. We stonden daar naar mijn inschatting op 1000 meter hoogte en loodrecht beneden ons zagen we in de diepte de oceaan. Op de rotsen en de parkeerplaats zagen we een raaf en een bertheloths pieper. Boven de zee zagen we twee barbarijse valken.


Berthelots pieperBerthelots pieper


Raaf op de parkeerplaats

In de haven van San Nicolás de Tolentino zagen we nog 4 grote sterns rondvliegen.
Een andere leuke soort die we zijn tegengekomen is de Afrikaanse pimpelmees. Een soort die veel blauwer is dan onze eigen pimpelmees. We zagen deze soort in het Palmitos park in Maspalomas.
In dit park zag ik ook nog een Canarische grote gele kwikstaart en op weg naar het park zag ik nog een zuidelijke klapekster.
Op de allerlaatste dag, op weg naar het vliegveld zagen we nog een tweetal gierzwaluwen rondvliegen. Het blijft altijd weer een leuk gezicht zo’n zomersoort op 23 december!
Uiteraard hebben we ook nog wat andere dieren gezien dan vogels, maar dat publiceer ik binnenkort wel op dit weblog.
Waargenomen soorten:
Kleine zilverreiger
Blauwe reiger
Canarische torenvalk
Barbarijse valk
Meerkoet
Waterhoen
Groenpootruiter
Grutto
Drieteenstrandloper
Regenwulp
Geelpootmeeuw
Kleine mantelmeeuw
Grote stern
Turkse tortel
Gierzwaluw
Hop
Bertelots pieper
Canarische grote gele kwikstaart
Merel
Kleine zwartkop
Canarische tjiftjaf
Afrikaanse pimpelees
Zuidelijke klapekster
Raaf
Spaanse mus
Putter
Kanarie

3 opmerkingen:

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
heel mooi verslag van je vakantie .... de grote foto's en uitleg om .. het is echt leuk om te lezen dit bericht .. laten we eens kijken hoe het gaat ..
Groeten Frank

Ghita zei

Zo, da's een flinke lijst aan waarnemingen. De hop en de pieper vind ik het leukst (van de vogels die op de foto staan), je ziet deze soorten hier niet, ik heb in Spanje ook een keer een hop gezien, prachtige vogel, en dat geluid dat ie maakt hoor je al van ver.
groetjes Ghita

Helma zei

Prachtig om zoveel mooie vogels te zien Gerard, en als ik je lijst zo bekijk komt er nog veel meer moois.

Groetjes, Helma