zaterdag 24 maart 2012

Kikkers in het voorjaar

Bruine kikker (Rana temporaria)

Afgelopen week heb ik me beziggehouden met het fotograferen van kikkers. Elk jaar is het weer een uitdaging om de heikikker tijdens de paartijd te fotograferen. De mannetjes zijn dan namelijk blauw gekleurd. Ze zijn dit maar een paar dagen en het is dan ook zaak om op de juiste tijd bij de paarplaats aanwezig te zijn. Afgelopen vrijdag was de grote dag, maar een paar dagen eerder heb ik veel plezier beleefd aan de bruine kikkers die ook aan paren waren. Op bovenstaande foto is een bruine kikker te zien. Een aparte foto, want als je goed kijkt lijk het alsof de kikker gitaarspeelt!

Bruine kikker (Rana temporaria)

Bruine kikker (Rana temporaria)

Op de derde foto van de bruine kikker is goed te zien dat de kikker op het moment van de foto geluid maakt. Het water om de kikker heen is namelijk in beweging door het geluid dat het dier maakt.

Zoals ik al eerder schreef was afgelopen vrijdag de grote dag. Zeker zo'n 15 van deze dieren bevonden zich in de paddenpoel. De kikkers waren toen ik aankwam nog zeer blauw, maar na een uur werd de kleuring snel minder. Bij navraag bleek dat de kleur ontstaat bij hoge temperaturen. Als de temperatuur daalt, wordt de kleuring ook minder. De dieren leken ook zeer nieuwsgierig. Als er beweging was aan de waterkant kwamen ze snel een kijkje nemen. Dit laatste zorgde er voor dat de dieren van zeer dichtbij waren te fotograferen.

Heikikker  (Rana arvalis)

Heikikker (Rana arvalis)


Heikikker (Rana arvalis)


Aan het einde van de middag en ook vandaag heb ik nog gespeurd naar de eerste dagvlinders. En met succes. Ik kreeg gehakkelde aurelia's en dagpauwogen te zien. De vlinders bleken behoorlijk beschadigd te zijn. Overigens niet verwonderlijk, want het zijn dieren die hebben overwinterd en dus al rondvlogen in de herfst van 2011. al met al was het een leuke week voor naturfotografen, hopelijk volgen er nog meer dit jaar!


Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)


Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)


Dagpauwoog (Aglais io)

5 opmerkingen:

michel66 zei

Heel goed gelukt Gerard prachtig en die met gitaar helemaal super en knap hoe je de Heikikker hebt kunnen vast leggen knap !

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard, die Frösche gefallen mir sehr gut am besten sind die Spiegelungen im Wasser.
Grüsse Frank

John eos shooter zei

Dag Gerard,

Over die Aurelia hoorde ik je gisteren volgens mij praten bij de poel in het Alblasserbos, klopt dat?

Staat er mooi op!

Groeten John

Ghita zei

Ohh, jij hebt de blauwgekleurde heide kikkers, mooie foto's, dat staat nog op mijn wensenlijsjte, maar ja, je moet dan op het juiste moment op de juiste plek zijn, dat is niet altijd mogelijk.
De eerste vlinders heb ik deze week ook gezien, nog niet de gehakkelde aurelia, die heb jij er prachtig op.
groetjes Ghita

Janny zei

Dag Gerard
Je Kikkers zijn prachtig er zaten er genoeg hé in de heemtuin
mooi de Vlinders
ik had Donderdag eerste Oranjetipje en Vrijdag het mannetje en het Vrouwtje in het Alblasserbos
Groeten Janny