maandag 30 januari 2012

Libellen, vlinders op Gran Canaria


Paringswiel Epauletoeverlibel (Orthetrum Chrysostigma)

Behalve vogels waren er ook een paar insecten en een hagedissensoort op het eiland te zien.
Door het gebrek aan zoet water, komen er niet zo veel soorten libellen op het eiland voor. Wij hadden het geluk toch nog een libellensoort tegen te komen. Het was de epauletoeverlibel (Orthetrum Chrysostigma) een soort van voornamelijk Noord-Afrika en Zuid-Spanje We zagen deze soort op 19 december 2010 langs de boulevard van Maspalomas, en zelfs nog parend! (zie foto boven). Voor ons Nederlanders zeer bijzonder. De dieren waren aan het einde van de middag niet erg actief en vrij makkelijk te benaderen.

Je kon ze zelfs zonder bril bekijken!

Naar mijn inschatting was het daar een algemene verschijning. We zagen er een tiental exemplaren. De vrouwtjes hebben een fraaie tekening zie de foto hieronder.

Vrouwtje Epauletoeverlibel (Orthetrum Chrysostigma)

In het Palmitos Park, een dierentuin, ten westen van Maspalomas trof ik de eilandheidelibel (Sympetrum (striolatum) 'nigrifemur') aan. Ik nam daar zowel een mannetje als een vrouwtje waar. De soort is alleen bekend van Madeira, Gran Canaria en Tenerife. De soort is nauw verwant aan de duistere heidelibel (Sympetrum (striolatum) 'nigrescens') die voorkomt langs de Atlantische kust tot aan Schotland en Noorwegen. Helaas heb ik deze soort niet kunnen fotograferen.
Dat laatste lukte wel met de Monarchvlinder (Daunus plexippus) in datzelfde park. Deze soort komt sinds 1880 voor op de eilanden en is afkomst van Noord- en Midden-Amerika. Hij wordt het gehele jaar op de eilanden waargenomen. We hebben de vlinder op meerdere plekken gezien, zelfs in de tuin van ons hotel. het was lastig om er een goede foto van te maken, de vlinder is erg schuw en een goede vlieger.

Monarchvlinder (Daunus plexippus)

We hebben verder niet zo veel vlinders kunnen waarnemen. Wat koolwitjes en een niet gedetermineerd blauwtje zijn de enige soorten. Wie er meer van wil weten moet maar eens kijken op: http://www.butterfly-guide.co.uk/regions/canaries/
In het Palmitos Park zagen we ook hagedissen. Ik heb onderstaande soort maar Canarische hagedis genoemd. Bij nazoeken kwam ik er achter dat er 5 soorten op de ielanden voorkomen. Wie het weet mag het zeggen.


2 opmerkingen:

waldlaeufer68 zei

super succesvolle opnames van de libellen, heb ik ook geprobeerd het zelf ook en ben altijd op mijn knieën kruipen achter .. De hagedis is ook de moeite waard .. was een mooie vakantie zijn!
Groeten Frank

Ghita zei

Dat ziet er zomers uit.
Mooie foto's van de libelles en die hagedis, goed gezien, want ze zijn vaak zo snel, dat ze zo wegschieten tussen de stenen van een muurtje.
groetjes Ghita