woensdag 21 december 2011

Genieten van de laatste vuurdoornbessen


De laatste weken zijn de merels druk bezig geweest om de bessen van de vuurdoorn in onze tuin op te eten. Soms waren er wel vier tot vijf vogels in onze tuin aanwezig. Een gedrag dat je niet zo vaak bij merels ziet overigens. Meestal hebben merels een strak afgebakend teritorium waarin ze geen mededingers dulden. Verder vond ik het wel opvallend dat de merels zo laat in het seizoen pas naar de vuurdoorns omkeken. Blijkbaar was het normale voedsel wat schaars geworden en waren ze overgestapt op ander voer.


Beide foto's zijn vanaf statief genomen vanuit onze woonkamer. De lens die ik daarbij heb gebruikt is een Canon 300mm F4.0 IS met een 1.4x convertor van Soligor. Ik heb erg moeten wennen aan deze combinatie. In het begin waren mijn foto's overbelicht en ik kwam er maar niet achter wat de reden zou kunnen zijn. Na wat navragen om diverse internetfora, kreeg ik de tip om eerst de convertor op de camera te schroeven en daarna pas de lens. Deze tip bleek te werken!

Deze lens is ook zeer geschikt om vogels in de vlucht te fotograferen. Zelfs met een convertor is de autofocus nog steeds snel. Eerlijk gezegd heb ik amper iets gemerkt van enige vertraging door de convertor. wel zijn de foto's iets minder scherp als je ze op 100% bekijkt, maar de kwaliteit is nog steeds zeer acceptabel.


Bovenstaande foto, van een overvliegende buizerd, heb ik vanuit onze achtertuin genomen. De foto is vanuit de hand gemaakt.


Ook deze stormmeeuw is vanachter mijn woning gefotografeerd. Eveneens vanuit de losse hand.


Als je verder van huis gaat kom je weer andere vogels tegen zoals deze krakeenden. Op de foto is goed het verschil tussen mannetje (links) en vrouwtje te zien.


Aalscholvers zijn ook mooie dieren om in vlucht vast te leggen. Op de foto hieronder zijn een jong dier, met witte buik, en een oudere vogel te zien.Op de foto hierboven is al een begin van de witte broedvlek te zien. Het voorjaar is nog ver weg, maar aalscholvers zijn in januari en februari vaak al in broedkleed.

Het is ook goed mogelijk om vogels vanuit de auto te fotograferen. Alhoewel het veel voordelen heeft, denk ik niet dat ik dit heel vaak ga doen. Mijn persoonlijke mening is dat het minder natuurbeleving geeft en bovendien is het nog slecht voor het milieu ook.

Hieronder een buizerd die ik vanuit de auto heb gefotografeerd.


De torenvalk hieronder is laat op de middag vanuit de auto gefotografeerd. Ik kon tot op een meter of vijf de vogel benaderen.


Ook is het soms mogelijk al lopend een vogel vast te leggen. De blauwe reiger hieronder is in het Alblasserbos tijdens een wandeling gefotografeerd. Ik heb daarbij een éépootstatief gebruikt.1 opmerking:

Wim van Heteren zei

Schitterende foto's Gerard. Wel een sport vind ik om goed met zo'n lens om te gaan. Tot woensdag, ik mail nog voor tijd. Wim