zaterdag 7 april 2012

Een zonnige dag in de Zouweboezem

Blauwborst  (Luscinia svecica)

Gisteren heb ik geruime tijd doorgebracht in de Zouweboezem. De Zouweboezem is een natuurgebied in de buurt van Ameide en Meerkerk. Het was een mooie dag, een ideale gelegenheid om vogels te fotograferen. De blauwborsten waren volop aan het zingen en ik heb er een paar kunnen vastleggen.

Blauwborst  (Luscinia svecica)

Persoonlijk vind ik de Zouweboezem één van de mooiste gebieden van Zuid-Holland om in het voorjaar vogels te kijken. Vooral in de maand april en begin mei, is het gebied heel mooi. Je vindt er rietvogels, weidevogels en vogels van parkachtige landschappen. Je hebt er geen last van autoverkeer en er lopen door het gebied goede wandelpaden. Verder laten de vogels zich zeer dicht benaderen.
Gisteren had ik het geluk dat er een visarend door het gebied zwierf. Het dier was te ver weg om een mooie opname te maken, maar het is me wel gelukt om hem te fotograferen.

Visarend (Pandion haliaetus)

Er worden elk jaar wel pleisterende dieren waargenomen, maar tot nu toe had ik ze in dit gebied nog niet gezien. Het dier was aan het jagen, op de foto hieronder is dat duidelijk te zien.

Visarend (Pandion haliaetus)

In het gebied bevinden zich ook grote aantallen grauwe ganzen. Bij een verstoring vliegt altijd weer een groot aantal van de dieren op. Het licht was deze dag zo goed, dat ik besloot om maar een paar vluchtfoto's van deze soort en van andere ganzensoorten te maken.

Grauwe gans (Anser anser)

Kolgans (Anser albifrons)

Canadese gans

In de Zouweboezem waren de tjiftjaffen volop aan het zingen.

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Soms heb je het geluk dat een vogel zonder op je te letten vlakbij je komt zitten. Zo ook de koolmees op de foto hieronder.

Koolmees  (Parus major)

Andere vogels zijn wat lastiger te benaderen zoals deze rietgors. Achter een paar takken verstopt is het me uiteindelijk toch gelukt.

Rietgors  (Emberiza schoeniclus)

Aan het einde van de middag ben ik nog even naar polder Bleskensgraaf gereden, met de bedoeling om grutto's te fotograferen. langs de Geerweg had ik succes. Hieronder een aantal foto's van zowel  mannetje als vrouwtje.

Grutto man. (Limosa limosa)

Grutto man. (Limosa limosa)

Grutto vrouw. (Limosa limosa)


3 opmerkingen:

Janny zei

Prachtige serie Gerard en wat is de Blauwborst een prachtig vogeltje heel mooi
Groetjes en fijne Paasdagen
Janny

Arné Roest zei

Hele gave serie Gerard. Je hebt de blauwborst er prima op staan. Ook de visarend is een gave waarneming. Helaas ver weg.
ZB is idd in het voorjaar een schitterend gebied.

Groet,
Arné

Wim van Heteren zei

Gerard, het is weer helemaal wat ik van jou gewend ben: Klasse.
Mooi verslag en geweldige foto's.

Wim