zaterdag 14 april 2012

Oranjetipjes in het Alblasserbos

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

De afgelopen dagen ben ik verschilende keren oranjetipjes wezen fotograferen in het Alblasserbos bij Papendrecht. Alhoewel ik al heel veel foto's van deze soort heb genomen, blijft het leuk om ze te fotograferen. Bijna alle foto's heb ik vanaf statief gemaakt. Zonder statief is het bijna onmogelijk om zeer scherpe foto's te maken van dit onderwerp. Een macrolens heeft een zeer geringe scherptediepte en ook waren de lichtomstandigheden soms zo ongunstig dat fotograferen uit de hand onmogelijk was.

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Bovenstaande foto is van dezelfde vlinder als de eerste foto van dit blog, maar dan vanaf de andere kant genomen. Het verschil in lichtval is goed te zien.
Het is ook leuk om te experimenteren met achtergronden. De foto hieronder is van dezelfde vlinder genomen als de foto hierboven. Alleen heb ik tijdens de opname een gekleurd stuk blauw papier achter de vlinder gehouden. Het lijkt net of je tegen een strakblauwe lucht aankijkt. 


Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Meestal vind je de mannetjes, de vrouwtjes lijken zoveel op koolwitjes dat ze nauwelijks opvallen. Op de foto hieronder is een vrouwtje te zien. Als je goed kijkt, zie je dat het oranje ontbreekt.


Oranjetipje vrouw (Anthocharis cardamines)

Nog een paar opnamen.


Overigens, de zwarte achtergrond op de foto's hierboven wordt veroorzaakt door een zwarte paraplu.

Het is me ook gelukt om de bovenkant van een oranjetipje vast te leggen. Als je deze foto bekijkt, begrijp je hoe het dier aan zijn naam komt.


Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Tot slot nog een andere vlindersoort die ik van de week tegenkwam, een kleine vos. Aan de versleten tekening is te zien dat het hier een overwinteraar betreft. Maar omdat ik het wel een mooie kleurige foto vind, plaats ik hem alsnog op dit blog.Kleine vos (Aglais urticae)

5 opmerkingen:

John eos shooter zei

Fraaie serie Gerard

Vlinders en insecten zijn niet mijn specialisatie, dus voor dat soort platen kijk ik gewoon af en toe eens bij jou!

Janny zei

Prachtige opnames Gerard van deze prachtige Vlindertjes
Groetjes Janny

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
super mooie foto's .. die echt kijkt uit naar de zomer ..
Groeten Frank

Hallo Gerard,
super schöne Bilder ..das macht richtig Vorfreude auf den Sommer..
Grüsse Frank

Aina zei

Beautiful blog and amazing pictures. I would like to follow the blog. Have a nice evening!

Ghita zei

Wat mooi dat oranjetipje. Ik heb deze nog op mijn wensenlijst staan, een van de weinige vlinders die ik nog niet heb kunnen fotograferen. Jij hebt hier een prachtige serie neergezet.
groetjes Ghita