zaterdag 5 november 2011

Kleurenpracht tijdens een warme herfstdagHet was vandaag prachtig weer. Zonnig met een temperatuur rond de 15 graden. Het was genieten geblazen. Ik heb vanmiddag wat geëxperimenteerd met silhouetten van paddenstoelen. Deze foto heb ik gemaakt door de schaduw van de paddenstoelen op te vangen op een afgevallen blad. Ik heb de foto genomen vanaf de schaduwkant van het blad. Door de hoek ten opzichte van de zon te veranderen, ontstonden weer andere beelden (zie onderstaande foto).


Wat ook wel een mooi effect had, was het verwisselen van blad. Op onderstaande foto heb ik een eikenblad genomen om de schaduw op te vangen.


Ook heb ik me bezig gehouden met het vastleggen van groepjes paddenstoelen. Belangrijk hierbij is gebruik van een groot diafragmagetal. Uiteraard is het hierbij onontbeerlijk om een statief te gebruiken vanwege de lange sluitertijden (soms wel boven de seconde).

Bovenstaand groepje mycena's groeide op een omgevallen boomstam. Vandaag vond ik meerdere groepjes, bijvoorbeeld deze op de foto hieronder.


Hetzelfde groepje heb ik ook vastgelegd met een andere achtergrond.


Aan het einde van de middag trof ik nog wat vliegen aan op een stinkzwam. Ik heb opgezocht om welke soort het gaat en volgens mij is het de truffelvlieg. Ik laat er verschillende foto's van zien om te demonstreren wat belichting en kijkhoek met een foto doet.
Op de foto hierboven bevindt zich onder één van de achterpoten van de vlieg een klein beest. Het lijkt wel wat op een teek, maar het zou ook wat anders kunnen zijn.

5 opmerkingen:

Ine-Maartje zei

Wat prachtig gedaan...!

Ghita zei

Wat een mooie paddestoel fotoos. Maar ook erg mooi en origineel zijn de herfstblaadjes met de schaduwen van paddestoeltjes.
erg leuk gedaan.
groetjes Ghita

Joke zei

Wat een prachtige foto's, Gerard. Ook je andere series heb ik bekeken. Dat je de foto's met je nieuwe lens "uit de hand" hebt genomen en dat ze dan nog zo goed zijn, vind ik fantastisch. Groetjes, Joke

Joke zei

Wat een prachtige foto's, Gerard. Ook je andere series heb ik bekeken. Dat je de foto's met je nieuwe lens "uit de hand" hebt genomen en dat ze dan nog zo goed zijn, vind ik fantastisch. Groetjes, Joke

waldlaeufer68 zei

schimmel klasse opnames heb je gedaan om ons te plezieren heel goed, we houden ook van fotograferen champignons,
Hier de link werd toegevoegd http://waldlaeufer68.blogspot.com/search/label/Pilze
Veel groeten uit Duitsland door de Waldläufern