maandag 17 oktober 2011

Vogels fotograferen in de Brabantse Biesbosch


Vandaag ben ik met een fotograaf op pad geweest om te in de Brabantse Biesbosch vogels te fotograferen. Tot nog toe heb ik daar maar weinig ervaring mee, maar vandaag had ik de beschikking over een telelens. Het was dus een ideale gelegenheid deze tak van sport uit te proberen.
De foto hierboven is vanuit de auto genomen. De torenvalk liet zich gemakkelijk benaderen en het was niet moeilijk een mooie foto te maken.
Het fotograferen van vogels is weer een heel andere tak van sport dan macrofotografie. Bij macrofotografie kun je meestal rustig de tijd nemen voor een foto. Bij vogelfotografie moet je veel sneller reageren. Bij macrofotografie gaat het vornamelijk om de juiste scherptediepte, bij vogelfotografie is de sluitertijd het belangrijkste. Verder viel me op dat je voor je idee i.p.v. met een buks, met een fototoestel vogels aan het schieten bent.

Het was een mistige ochtend, maar toch hebben we leuke dingen gezien. Bij zonsopkomst was er een mannetje slechtvalk aan het jagen en dat was een heel spectaculair gezicht. Verder was er volop vogeltrek van graspiepers, spreeuwen en vinken. Behalve overvliegende vogels zag je her en der ook groepjes in de bomen of op hekjes in het landschap zitten.


Op de akkers om het gebied zagen we ook grote groepen grauwe ganzen. Mogelijk broedvogels of doortrekkers uit noordelijker streken.


Er waren ook weer volop grote zilverreigers te zien. ik telde er zeker 10, maar het zullen er ongetwijfeld meer geweest zijn.


Ik kan me de tijd nog herinneren dat in de Alblasserwaard de telefoonlijn roodgloeiend stond bij een waarneming van deze soort. Tegenwoordig is het in West-Nederland een algemene soort.


Ik heb ook geprobeerd om vliegende vogels te fotograferen, maar dat viel niet mee. Wellicht ook omdat er vanochtend zeer weinig licht was. De foto hieronder is aardig gelukt.


Leuke waarnemingen die we niet  konden vastleggen waren onder andere: Cetti's Zanger, verschillende ijsvogels en groepen kramsvogels Aan het einde van de tocht zagen we nog een roodborsttapuit. Een leuke soort om de dag mee af te sluiten.

1 opmerking:

Marcel Tuit zei

Leuke foto's Gerard! Biesbosch is een prachtig gebied, met schitterende mogelijkheden.

Vooral de valk en spreeuwenfoto spreken me aan!