maandag 28 april 2014

Zwarte ibis en zilverplevier in de Alblasserwaard april 2014

Zwarte ibis (Plegadis falcinellus)

Op tweede paasdag, 21 april 2014, werd er in Nieuw-Lekkerland een een zwarte ibis waargenomen. De vogel werd in eerste instantie vliegend waargenomen door trektellers op de telpost bij Kinderdijk. De tellers zagen de vogel landen en begonnen een zoektocht naar de vogel. De ibis bleek te zijn geland op de ijsbaan van Nieuw-Lekkerland. De ijsbaan bestaat in dit gedeelte van het jaar uit diverse plasjes, modderige stukjes en grasland. Blijkbaar een ideaal terrein voor een zwarte ibis om voedsel te vergaren.


Op tweede paasdag werd ik gebeld door iemand die tegenover de ijsbaan woont, dat er zich een zwarte ibis op het terrein van de ijsbaan bevond. Ik ben toen gelijk gaan kijken. Het bleek om een jonge vogel te gaan. Dat het om een jonge vogel gaat, is te zien aan de gespikkelde kop en hals.


Bij de ijsbaan bevond zich al een groep vogelaars die het dier bewonderden. Vriendelijke buurtbewoners gaven toestemming om hun tuin te betreden. Hierdoor was het mogelijk het dier nog beter te bekijken en te fotograferen. Omdat vogelaars van onze regio elkaar meestal wel kennen, was het ook een gezellig moment.


Het voorkomen van de zwarte ibis in de Alblasserwaard is zeer bijzonder. Tot en met 2010, was volgens het boek Vogels van de Alblasserwaard, dit de derde waarneming van deze soort in dit deel van Zuid-Holland. Opvallend detail: vijfentwintig jaar gelden werd deze soort op exact dezelfde plaats waargenomen. Er verbleef toen een exemplaar op het terrein van de ijsbaan, vanaf 5 december 1989 tot en met 6 maart 1990.


Afgelopen winter bevonden zich in Nederland minstens 12 exemplaren van deze soort in ons land. De waarneming in Nieuw-Lekkerland sluit aan bij deze waarnemingen. Het is interessant om te kijken of deze soort gaat broeden in ons land. Wie weet hebben we binnenkort een nieuwe broedvogel in Nederland.
Een andere interessante waarneming was die van een zilverplevier (Pluvialis squatarola) op 18 april bij plasdras Langenbroek, een vogel die ik zelf ontdekte. De zilverplevier trekt in onze regio in zeer kleine aantallen door. Alhoewel de afstand erg groot was, is het me toch gelukt om een paar foto's van het dier te maken.
6 opmerkingen:

stiefbeen zei

Dat zijn toch wel de heerlijke momenten als je daar zo bij kunt zijn.

Maria zei

Wat een mooie sfeerfoto's van de Zwibis! foto 6 en 7 vind ik het mooist.En wat is ie mooi, de zilverplevier in zomerkleed.
groetjes
Maria

Gerrit Stam zei

Zelf zag ik de ibis bij Stompwijk, maar de zilverplevier in zomerpak is toch ook bijzonder fraai!

Annula Fotografie zei

Een leuke serie Gerard met als topper de Zilver plevier NOG NOOIT GEZIEN !!!
gr,
Annie

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
wieder super Aufnahmen von Dir... Ibise gibt es hier bei uns in der Gegend nicht. In Reservate oder Naturschutzgebiete sind sie noch anzutreffen.
Grüsse Frank

Ghita zei

Hey dat is zeker de zwarte ibis die een paar weken (vanaf begin april, zie mijn laatste blog) in Warmond heeft gezeten. Mooie serie, prachtige kleuren he. En de zilverplevier is ook wel erg leuk om tegen te komen.
groetjes Ghita