maandag 31 december 2012

Fotografische hoogtepunten van 2012

Velduil

In dit blogartikel wil ik de mooiste en meest bijzondere foto's die ik het afgelopen jaar heb gemaakt, laten zien.
Bovenstaand foto is gemaakt op 1 maart bij de Flauwers- en Weversinlaag op Schouwen-Duiveland. Ik was daar die dag samen met een collega natuurfotograaf. We konden met de auto het dier tot op zo'n 10 tot 15 meter naderen. Alhoewel het al aan het einde van de dag was en het al schemerde, is het me gelukt om een paar mooie opnames van het dier te maken.

Torenvalk

Een paar honderd meter bij de velduil vandaan zat deze torenvalk. Ook deze foto heb ik vanuit de auto genomen. Het dier liet zich zeer goed benaderen. Het lukte ons om met de auto op een afstand van slechts enkele meters te komen. Ik heb om een goede belichting te krijgen de vogel behoorlijk moeten overbelichten. Het mooie aan deze foto vind ik de kleur van het verenpak.

Bruine kikker

Elk jaar probeer ik mooie foto's van de heikikker te maken. Zo rond de derde week van maart zijn deze kikkers blauw gekleurd en zien ze er prachtig uit. Tijdens één van mijn zoektochten naar heikikkers heb ik deze bruine kikker gefotografeerd. Toen ik thuis de foto bekeek, bleek dat het een aparte foto geworden was. Met een beetje fantasie lijkt het alsof de kikker aan het gitaar spelen is. De rietstengel is dan de hals van de gitaar en de schaduw van de kop doet denken aan de klankkast. De foto werd dan ook gekozen tot foto van de dag op de site van Vroege Vogels.

Oranjetipje

Oranjetipjes fotograferen blijft altijd weer leuk om te doen. Ik probeer daarbij steeds weer andere foto's te maken van deze mooie soort. Deze foto is bijzonder door de dauwdruppels en het mooie licht. De foto is genomen op 14 april.

Grutto

Tot aan dit jaar was het me nog niet gelukt om een traditionele foto te maken van een grutto op een paal. Dit jaar lukte het wel. Vanuit de auto had ik deze grutto al een paar dagen op een hek langs de weg zien zitten. Op een middag ben ik er naar toe gegaan  met de fiets en het bleek dat dit dier zich tot op 3 tot 4 meter liet benaderen. Van de vele foto's heb ik bovenstaande foto gekozen. De foto is genomen op 19 mei.

Afgelopen jaar ben ik in Portugal op vakantie geweest, in de Algarve. De Algrave herbergt een groot aantal bijzondere diersoorten. Een paar foto's van deze vakantie springen er wat mij betreft uit.

Europese flamingo
 
Deze foto heb ik genomen terwijl ik een aantal uur bij de zoutpannen van Tavira doorbracht. Het was een schitterend gezicht om deze vogels in formatie langs te zien vliegen.

Kameleon

Op een middag liep deze kameleon over het terras van onze vakantiewoning. De eerste die ik ooit heb gezien en daarom een vermelding waard in dit overzicht.

Datzelfde geld ook voor de purperkoeten op onderstaande foto. Een soort die alleen in het uiterste zuiden van Europa voorkomt.

Purperkoet

In onze eigen tuin heb ik afgelopen zomer menige foto gemaakt. Een tweetal foto's springen er wat mij betreft uit.

Snuitwaterzweefvlieg

De foto van de snuitwaterzweefvlieg werd door Vroege Vogels uitgekozen tot foto van de dag. De pose van de vlieg en de zichtbare details spreken mij erg aan.

Zwarte heidelibel

Op zich is bovenstaande foto niet een bijzondere foto, maar wel het feit dat het een foto van een zwarte heidelibel in mijn eigen tuin is. De zwarte heidelibel komt in de Alblasserwaard normaal gesproken helemaal niet voor. Als hij dan in onze eigen tuin verschijnt, is dat een bijzondere waarneming.

Zwarte heidelibel

Op een ochtend ben ik met een andere natuurfotograaf op zoek geweest naar bedauwde libellen in het Leersumse Veld. Deze tegenlichtopname van een bedauwde heidelibel werd gekozen tot foto van de dag op de site van Vroege Vogels.

In de herfstmaanden heb ik me voornamelijk beziggehouden met het fotograferen van paddenstoelen. Van de drie foto's hieronder werden de eerste twee gekozen tot foto van de dag bij Vroege Vogels.


Wit oorzwammetje
 

Mycena met spin


Porseleinzwam

Afgelopen herfst was er een invasie van pestvogels in Nederland. In Barendrecht verbleef er langdurig een groep van deze vogels. Op een zaterdagochtend ben ik naar Barendrecht gegaan om foto's van deze vogels te maken. Hieronder het resultaat.


Pestvogel

In de maanden november en december heb ik me toegelegd op het fotograferen van de vogels in mijn eigen tuin. Onderstaande foto's zijn in mijn eigen tuin gemaakt. De foto van de twee huismussen was foto van de dag bij Vroege Vogels.


Huismus


Vink

Op fotografisch gebied heb ik dit jaar me weer verder kunnen ontwikkelen. Ik heb drie belangrijke dingen geleerd:
1. Macrofoto's maak ik altijd vanaf statief.
2. Libellen en vlinders kan ik ook heel goed met mijn 300m-lens fotograferen.
3. Hoe stel ik mijn camera in bij het fotograferen van vogels.

Hopelijk wordt 2013 ook een mooi jaar op het gebied van fotografie.
Verder wens ik alle lezers van dit stukje in alle opzichten een gezegend 2013 toe.

5 opmerkingen:

Ghita zei

Wat een mooi jaaroverzicht. Mijn favorieten: oranjetipje, de oorzwammetjes en de pestvogels.

Leuk om zo terug te blikken op het fotografiejaar. Ik heb mijn overzicht ook net al geplaatst.
groetjes Ghita

waldlaeufer68 zei

You also have a nice peaceful new 2013 .... many beautiful photo opportunities and interesting stories ...
greetings Frank

bastiaan van de wetering zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Marieke zei

Hallo Gerard, ook jij een gezond en mooi fotografiejaar gewenst. Leuk idee, zo'n jaaroverzicht. Het geeft een mooi beeld en laat nieuwkomers meteen de hoogtepunten van eerder werk zien. Indrukwekkend! Kiezen kan ik niet hoor, de uil en kameleon zijn bijzonder en mooi gevangen qua onderwerp, de vlinder en vlieg prachtig qua kleur, de zwammen qua vorm en licht. Bedankt ook nog voor je berichten op mijn blog!

bruidsfotograaf zei

mooie foto's ! heel leuk idee die gitaar spelende kikker!