vrijdag 12 oktober 2012

Paddenstoelen fotograferen in het Alblasserbos (1)


Wit oorzwammetje (Crepidotus variabilis)

De afgelopen weken ben ik in de weekenden op pad geweest om paddenstoelen te fotograferen. Op 29 september heb ik geprobeerd om het wit oorzwammetje op een mooie wijze vast te leggen. Bovenstaande foto is foto van de dag geweest op de site van Vroege Vogels en de foto is ook gebruikt in hun dagelijkse nieuwsbrief. De paddenstoel is vanaf de onderkant gefotografeerd. Ik had gekozen om een tegenlichtopname te maken. Dit soort opnamen geeft vaak een prachtig effect. Al mijn paddenstoelfoto's zijn genomen vanaf statief. Verder stel ik meestal handmatig scherp met liveview. Ook gebruik ik een draadontspanner om zo weinig mogelijk trillingen te veroorzaken. De isowaarde is altijd 200 asa. De opnamen worden steeds gemaakt in de Av-mode. Van elke paddenstoel maak ik meerdere opnamen met verschillende diafragmawaarden. Dit laatste doe ik om later de mooiste foto uit te kunnen kiezen.


Wit oorzwammetje (Crepidotus variabilis)

Bovenstaande foto is ook met tegenlicht genomen. Op de computer heb ik de witbalans enigzins aangepast en de foto iets bijgesneden voor de compositie.


Wit oorzwammetje (Crepidotus variabilis)

In het Alblasserbos kom je niet alleen oorzwammetjes tegen, maar ook allerlei soorten mycena's. Die middag viel het licht heel mooi op een groepje mycena's en heb ik er een foto van gemaakt. (Zie onderstaande foto)


Mycena spec.

De mycena's vormen een heel grote groep met lastig te determineren soorten. Helaas heb ik de soort op bovenstaande foto niet op naam kunnen brengen.
De paddenstoel op de foto hieronder leverde op het forum van waarneming.nl nog een leuke discussie op. Zie: Forum waarneming.nl 

Het bleek uiteindelijk te gaan om een oranje dwergmycena. De foto vind ik niet zo bijzonder, maar het verhaal er achter is wel leuk om te lezen.


Oranje dwergmycena (Mycena acicula)

Tenslotte wil dit blogje besluiten met een foto van een week eerder. Een foto van een mycena. Door te werken met tegenlicht een een klein diafragmagetal onstond een wat mysterieus aandoende foto. Je wordt als het ware de wereld van de paddenstoel ingetrokken. Uiteraard is de foto weer vanaf statief genomen.


Mycena spec.

4 opmerkingen:

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
deine Pilzfotos sind wirklich spitze geworden... das letzte Bild wo der Pilz fast durchsichtig ist .. das ist mein Favorit..
Grüsse Frank
P.S. den Spamschutz für deine Kommentare kann man kaum noch lesen... braucht man viele Versuche um ein Kommentar abzugeben...

Ghita Pluijmaekers zei

Hallo Gerard,
Echt een hele mooie paddestoelen serie, mooi gebruik gemaakt van het tegenlicht, de oorzwam en de mycena vind ik super, de laatste mycena foto kan ik ook waarderen, ik hou wel van dit soort foto's met weinig scherptediepte.
groetjes Ghita

MoiCLouLou zei

Beautiful mushroom pictures! I love them. I found your blog through Kiekis's blog. I would love to follow your blog but right now iti is not working... I will try later.

Greetings,
Louise, Canada

Helma zei

Niet verder vertellen hoor, maar ik ben echt wel een beetje (gezond) jaloers op deze platen. Wat een juweeltjes!!

Groetjes, Helma