zaterdag 22 september 2012

Onze tuin de afgelopen zomer


Kleine kamervlieg (Fania canicularis)
 
Afgelopen zomer ben ik regelmatig bezig geweest met het nemen van macrofoto's in onze eigen tuin. Het was echt genieten om op je gemakje zo dicht bij huis te kunnen fotograferen. Bovenstaande vlieg heb ik gefotografeerd tijdens regenachtig weer. Regenachtig weer heeft het voordeel dat de insecten rustig blijven zitten. De foto is genomen met een sluitertijd van 1/25 seconde, dat zegt toch wel wat! Uiteraard moest mijn statief er aan te pas komen.


Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus)

 Nadat ik een aantal foto's had genomen van de vlieg, viel mijn oog op een gewone pendelvlieg. Ook deze foto is met een sluitertijd van 1/25 seconde genomen,  Bovenstaande foto is door de redactie van Vroegel Vogels tot één van hun favorieten gekozen en heeft een weekend lang op de voorpagina van hun site gestaan.

Een paar dagen later heb ik me bezig gehouden met het fotograferen van blinde bijen. Een dankbaar onderwerp. Het is op de onderstaande foto's niet zo goed te zien, maar ze hebben werkelijk prachtige ogen.


Blinde bij (Eristalis tenax)


Blinde bij (Eristalis tenax)

In de tuin waren zeer regelmatig libellen te zien. Hoogtepunt was wel de waarneming van een zwarte heidelibel. Een soort die in de Alblasserwaard zelden wordt gezien.


Zwarte heidelibel (Sympetrum danae)

De bloedrode heidelibel is een algemene soort in de Alblasserwaard. In onze tuin verbeleven regelmatig mannetjes en vrouwtjes. Op de foto hieronder is een mannetje te zien.


Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum)

De bruinrode heidelibel heb ik een aantal keren in de tuin gezien. Op onderstaande foto is het kenmerk, een niet doorlopende snor, goed te zien.


Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum)

De sterk op de bruinrode heidelibel gelijkende steenrode heidelibel was een algemene bezoeker van onze tuin. Op onderstaande foto is de langere snor redelijk te zien.


Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum)

Paardenbijters jaagden elke dag boven onze tuin. Zo af en toe ging er ééntje zitten. Het viel me op dat deze dieren dan heel goed te benaderen zijn.


Paardenbijter (Aeshna mixta)

Nog vermeldenswaard is het feit dat er aan het einde van de zomer regelmatig een egel te zien was met twee jongen. Onderstaande foto is genomen op ons garagepad.


Egel (Erinaceus europaeus)

Er was de afgelopen zomer heel wat te zien in onze tuin. We zijn van plan om het komende jaar wat vlinderstruiken aan te planten, wie weet wat dat weer brengen zal!

Geen opmerkingen: