zaterdag 8 september 2012

Fotograferen van insecten met dauwdruppels


Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)
 
Vanochtend ben ik vroeg opgestaan, met de bedoeling om insecten met dauwdruppels te fotograferen. Ik probeerde daarbij niet alleen de dauwdruppels op of bij het insect vast te leggen, maar ook iets te doen met de reflecties van het zonlicht in de dauwdruppels op de achtergrond. Op bovenstaande foto worden de witte tienhoekige vlekken veroorzaakt door het refelcterende licht in de dauwdruppels op de achtergrond. De vlinder op de voorgrond zat zich zojuist op te warmen in de eerste zonnestralen.
 
 

 
Het eerste insect dat ik vond, was een langpootmug.Ik plaats de foto op dit weblog omdat ik de compositie van de kruisende grashalmen wel aardig vind. De foto is vanaf statief genomen met opgeklapte spiegel. De scherpstelling heb ik gedaan met lifeview. De sluitertijd bedraagt 1/50 seconde en de diafragmawaarde = 4.0.
 
 
 Gewone schorpioenvlieg (Panorpa communis)

In het gras zaten redelijk wat schorpioenvliegen verstopt, allemaal onder de dauw. Bovenstaande foto is genomen met een sluitertijd van 1/6 seconde bij een diafragma van f = 8.0. Uiteraard is de foto vanaf statief gemaakt.
 

Strontvlieg (Scatophaga stercoraria)
 
Op de foto van de strontvlieg zijn de dauwdruppels wat beter zichtbaar. ik sta er altijd weer verbaasd van hoe mooi deze dieren zijn als je door een macrolens kijkt. De sluitertijd van deze foto is 1/15 seconde bij f = 8.0.
 
Verder zag ik ook nog een spin in een wereld van dauwdruppels.


Bij het maken van bovenstaande foto heb ik geprobeerd om oplichtende dauwdruppels een rol te laten spelen in de achtergrond van de foto.


Zwarte heidelibel (Sympetrum danae)

Op 16 augustus jongstleden heb ik op het Leersumse veld en aantal libellen gefotografeerd die nog onder de dauw zaten. De dauw geeft een heel mooie tekening op de vleugels.


Zwarte heidelibel (Sympetrum danae)


Zwarte heidelibel (Sympetrum danae)

Er waren ook gewone pantserjuffers te fotograferen.
 

Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa)

Een enkele watersnuffel liet zich ook vastleggen.
 

Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)
 
Het fotograferen van insecten met dauwdruppels levert verrassende en mooi foto's op. Ik hoop er in de toekomst nog verder mee aan de slag te gaan.

2 opmerkingen:

Anton Verweij zei

Prachtige foto's inderdaad, Gerard. Maar zo vroeg mijn bed uit ... dat heb ik er nog niet voor over ...!

Helma zei

Hoi Gerard,

werkelijk prachtige opname zie ik hier. Mooi scherp, prachtig van kleur en mooie zachte achtergronden.

Groetjes, Helma