maandag 13 februari 2012

Vogels op een rivier met ijsschotsen

Nonnetje man (Mergellus albellus)

Afgelopen zaterdag was het prachtig weer. Volop zon, wel lage temperaturen en redelijk wat wind. Omdat ik verwachtte dat het nogal druk zou zijn in de polder vanwege de molentocht, ben ik maar langs de Lek gaan kijken. Mijn eerste fotografieplek was de aanlegsteiger van het voetveer tussen Nieuw-Lekkerland en Lekkerkerk. Op de Lek dreef redelijk wat ijs. De stuw bij Hagenstein was opengezet en al het ijs wat zich daarvoor had vezameld dreef richting zee. Tussen de ijsschotsen zwommen een paar soorten eenden die je hier normaal gesproken bijna of helemaal niet ziet. In zachte winters verblijven deze vogels meestal op het IJsselmeer. Eén van de eerste vogels die ik in de omgeving van het pontje zag zwemmen was een nonnetje. Na een paar minuten bleek al gauw dat er meerdere mannetjes rondzwommen.

Twee nonnetjes (Mergellus albellus)

Maar er waren ook andere soorten te zien. Bijvoorbeeld de grote zaagbek. Ze zwommen te ver weg om er goede foto's van te maken, maar gelukkig kwamen er een paar dichtbij langsgevlogen. (Zie foto onder)

Twee mannetjes grote zaagbek (Mergus merganser)

Helaas is bij deze foto de kop niet helemaal goed belicht. Normaal gesproken horen de kopveren een groene glans te geven. Ik heb deze dag wel meer foto's van deze soort gemaakt, maar het is me niet gelukt om een goede belichting te krijgen. Heeft iemand een gouden tip?
Een andere soort die in grote aantallen te zien was, was de smient. De dieren zaten op ijsschotsen en kwamen soms zeer dichtbij met grote snelheid langsdrijven. Er stond namelijk een behoorlijke stroming.

Smient. Links vrouw, rechts man. (Anas penelope)

Regelmatig werden de vogels opgejaagd door het naderende pontje of een passerend binnenvaartschip. Ze vlogen dan verschrikt op en na een paar minuten kwamen ze dan meestal weer langsdrijven. Van dit opvliegen heb ik wat foto's gemaakt.


Smient (Anas penelope)


Smient (Anas penelope)


Smient (Anas penelope)


Smient (Anas penelope)

Er waren niet alleen eendensoorten, er vlogen ook volop aalscholvers en meeuwen langs.


Aalscholver in broedkleed (Phalacrocorax carbo)

Sommige kokmeeuwen hadden al bijna een bruine kop, het kenmerk van het broedkleed.


Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)

Na een uur was ik zo afgekoeld, dat ik besloot om mijn geluk elders te beproeven. Ik ben naar de jachthaven van Streefkerk gereden en daar kon ik vanuit de auto zeer leuke soorten van dichtbij fotograferen. De eerste soort die ik daar aantrof was wederom de grote zaagbek.


Grote zaagbek. Uiterst rechts een vrouwtje. (Mergus merganser)

Maar ook zag ik tot mijn verassing van heel dichtbij nonnetjes zwemmen. Normaal gesproken zijn ze lastig te benaderen, maar nu zwommen ze op een afstand van tien tot twintig meter. Heel goed was te zien zien dat de paarvorming al had plaatsgevonden voor de meeste vogels. De dieren zwommen in paartjes rond. Ook was duidelijk te zien dat de dieren zoveel mogelijk aan de kant zwommen. Een gedrag dat meestal aangeeft dat de paartjes zijn gevormd.

Nonnetje man (rechts) en vrouw (Mergellus albellus)


(Mergellus albellus)

Een andere leuke soort was de dodaars. Dit exemplaar zat vlakbij de oever.


Dodaars (Tachybaptus ruficollis)

Er vlogen ook wat meeuwen rond, zoals bijvoorbeeld deze stormmeeuw.

Stormmeeuw (Larus canus)

Verder heb ik me ook kostelijk vermaakt met de aanwezige aalscholvers. Blijkbaar zat er nogal veel vis in de omgeving van de haven. Ik telde er zeker wel tien exemplaren. Het leverde leuke plaatjes op. Onderstaande foto vind ik qua compositie wel aardig.


Aalscholver (Phalacrocorax carbo)

Van redelijk dichtbij kon ik ook zien en fotograferen hoe een aalscholver een vis ving. De gevangen vis is een baars van zo'n 25 centimeter lengte.


Aalscholver met prooi. (Phalacrocorax carbo)

Al met al was het een geslaagde ochtend. Jammer dat ik er geen hele dag van heb kunnen maken, maar ja soms zijn er andere verplichtingen in het leven. (Gelukkig maar!)

5 opmerkingen:

michel66 zei

Ja aan de foto`s tezien moet het idd een mooi half dagje geweest zijn Super en wat een knoepert van een vis !

Annieta zei

Prachtige foto's Gerard. we hadden toevallig ook nonnetjes gezien bij de Hoekse Sluis. Wel erg leuk en direct herkenbaar. Maar het water was toen veel onrustiger...:)) Leuk dit blog te lezen!

Martin Ti zei

Leuk verslag Gerard!
De diversiteit van vogels in de Lek is iets waar ik me voorheen niet zo van bewust was.
Ik heb diezelfde dag ook een ritje langs de Lek gemaakt, tot aan de stuw bij Hagestein.
Helaas wilde het met de foto's niet zo lukken (wel een leuke ochtend gehad).
De foto van de aalscholver met prooi is echt super!

Martin

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
die Flugfotos sind fantastisch geworden..gefallen mir sehr gut.
Grüsse Frank

Ghita zei

Wat een prachtige vogelserie, vooral de nonnetjes (mannetjes) vind ik erg mooi, maar ook de vogels in vlucht heb je erg mooi.
groetjes Ghita