zaterdag 7 januari 2012

Zon en meeuwen op de Brouwersdam


Gisteren, de dag na de storm van afgelopen donderdag, was het een goede dag om vogels te kijken op de Brouwersdam. De wind zorgde er voor dat de schaaldieren stuk werden geslagen op de dam en dat trok heel veel meeuwen aan. Er waren ook meeuwensoorten te zien die normaal gesproken wat meer op volle zee worden gezien, maar nu door de wind naar de kust werden geblazen. Ik heb gewoon een poosje ademloos gekeken naar het gedrag van de meeuwen.


Deze zilvermeeuwen, uiteraard aanwezig, waren in grote aantallen te bewonderen.


Maar ook waren er drieteenmeeuwen, zoals deze adulte vogel op de foto hieronder.


Verder vlogen er nog grote aantallen juveniele drieteenmeeuwen rond. Hieronder een aantal opnamen.


Door de harde wind waren er zelfs twee Jan van Genten vanaf de Brouwersdam te bekijken. Ze leken wel ziek of verzwakt door de storm van de afgelopen dagen.


De determinatie van jonge meeuwen is een verhaal apart. ik heb me er niet toe gezet om de meeuwen op onderstaande foto te determineren. Ik vermoed een juveniele zilver- en kleine mantelmeeuw.


Behalve meeuwen waren er ook drieteenstrandlopers te bewonderen. Er verbleef op de dam een groep van enkele tientallen van deze dieren. Ik ben op mijn knieën naar ze toegeslopen en dat leverde leuke plaatjes op.

Behalve drieteenstrandlopers, waren er ook steenlopers te bekijken. Ook deze vogels zijn relatief makkelijk te benaderen en alhoewel ik ze al veel heb gefotografeerd, blijft het leuk om te doen.

2 opmerkingen:

Arné Roest zei

Hele mooie serie Gerard.
Met name de drieteentjes en de Jan-van-Genten zijn heel mooi.
Wel koud zeker daar? Toen ik er was waaide het ook al erg hard.

Groetjes Arné

michel66 zei

Mooie rij foto`s en verslag weer een prachtig blog gevonden nu via Ghita .
Heb me al aan gemeld en ingelogd bij je !

Gr Michel