maandag 18 oktober 2010

Paddenstoelen fotograferen

Vandaag ben ik met mijn camera op stap geweest in het Alblasserbos om paddestoelen te fotograferen.
Gewapend met een pittenzak, een statief, een camera met macrolens (sigma 150 mm), en een rugzak heb ik geprobeerd om mooie plaatjes te schieten. Gelukkig scheen de zon en had ik goed licht om fraaie foto's te maken.
Geen idee welke soorten, op twee na, ik heb gefotografeerd. Dus als je het weet, graag een reactie!!
Onderstaande foto heb ik vanaf een hoogte van 5 à 10 cm boven de grond gemaakt. De camera had ik op de rugzak gezet en de pittenzak zorgde verder voor de nodige onderstuning van de camera.
Het betreft hier een glimmerinktzwam (Coprinus micaceus).
De sluitertijd bedroeg 1/4 seconde. Het diafragma f=8 en de isowaarde is 200 asa. Verder heb ik geflitst.

De paddestoel hieronder groeide op een horizontaal gerichte boomstam. De foto is vanaf statief genomen. De sluitertijd bedraagt 1/40 seconde en het diafragma getal f=9. De isowaarde bedroeg 200 asa.
Ik heb bijgeflitst.


De groep paddestoelen op de onderstaande foto is genomen vanaf dezelfde boomstam als de vorige foto. De afstand was dit keer wat groter zo'n meter of 2.


De sluiterijd was wederom 1/40 seconde, f= 7,1 en de isowaarde 200 asa. Er is geflitst.
De sluitertijd was 1/13 seconde, f = 16 en de isowaarde 200 asa. Verder heb ik 2/3 stop onderbelicht.


De foto hieronder heeft een sluitertijd van 0,6 seconde, f=16 en een iso van 200 asa. Uiteraard is de foto vanaf statief genomen.Paddestoelen zijn soms zeer klein. Onderstaand exemplaar was zo'n 2 cm. Het groeide in een boom op ongeveer 1 meter hoogte.
De foto is vanaf statief genomen. De sluitertijd bedraagt 1/8 seconde, f= 8 en de isowaarde is 200 asa. Er is gebruik gemaakt van de ingebouwde flitser.De andere soort die ik herkende waren de zwavelkopjes. Langs het wandelpad in het Alblasserbos groeide een groot aantal van deze paddestoelen op een omgevallen boomstam.

De eerste foto geeft een mooi overzicht. De foto is genomen vanaf statief met een sluitertijd van 1/80 seconde. F=11 en de isowaarde bedraagt 200 asa.
De laatste foto is een detailfoto van de zwavelkopjes. Vanaf statief genomen, een sluitertijd van 1/40 seconde, f=11 en een isowaarde van 200 asa.
Geen opmerkingen: