zaterdag 23 oktober 2010

Paddenstoelen fotograferen 2
Het was gistermiddag zonnig weer en daarom leek het me een goede gelegenheid om maar weer eens paddestoelen te gaan fotograferen.
Geen eenvoudige opgave!
Het maken van een goede compositie is het meest lastige daaraan vind ik.
verder is het kiezen van de juiste scherptediepte ook geen eenvoudige zaak.

De eerste foto heb ik gemaakt op een hoogte vn 10 cm boven de grond. Mijn rugzak en pittenzak vormden mijn "statief" en met de liveview van de camera kon ik scherpstellen en de compositie bepalen.

De soort die hieronder afgebeeld is, is de gele trilzwam (Tremella mesenterica).
De gele trilzwam is het gehele jaar door te vinden op takken van loofbomen en struiken. Het is een algemene verschijning.Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 1,5 tot 5 cm en is hersenachtig geplooid. Het is opvallend geel of oranjegeel. In droge toestand verandert de substantie van geleiachtig tot kraakbeenachtig taai en ook donkerder van kleur.


Vlakbij de gele trilzwam vond ik een boom waaruit dit paddestoeltje groeide. De soort is mij tot nu toe onbekend, er zijn zo'n 2500 soorten, maar het plaatje vind ik wel aardig. Deze foto was aanzienlijk makkelijker te nemen, want voor deze foto had ik alleen maar mijn statief nodig. Mocht u/jij weten om welke soort het gaat, laat het me weten!


Er waren ook veel "gewone"soorten te zien zoals de zwavelkopjes (Hypholoma fascicularis). Het zwavelkopje wordt ook wel de gewone zwavelkop genoemd. De naam heeft hij te danken aan de vaak zwavelgele kleur van de hoed en de steel. Het is een veel in bossen voorkomende paddestoel en groeit uitbundig op wegrottende boomstronken.


Er zijn ook goepjes met een totaal andere kleur zoals op de foto hieronder te zien is. De foto is vanaf de pittenzak gemaakt.


Losse exemplaren zijn ook wel leuk om te fotograferen. Hieronder een foto met een voor onbekend insect er op. Een leuk effect, vind ik. De foto is genomen vanaf een pittenzak die ik op een boomstam had gelegd.1 opmerking:

waldlaeufer68 zei

respect voor die prachtige foto's