zaterdag 31 december 2016

Fotografische hoogtepunten van 2016


Hop, Spanje 23 juli 2016

Het afgelopen jaar heb ik weer veel foto's kunnen maken. Soms van soorten die ik nog niet eerder voor de lens kreeg, en soms van momenten die me bij zullen blijven. Bovenstaande foto maakte ik op ons vakantieadres in Spanje. Ik had de vogel al een poosje geobserveerd en na een drie kwartier wachten besloot ik het dier te benaderen. Vanaf een meter of vijf kon ik deze foto maken.


IJsvogel, West-Nederland 18 augustus

Meer dan een halve dag heb ik deze ijsvogel kunnen observeren en fotograferen. Uit de vele opnamen heb ik deze gekozen vanwege de fraaie pose.


Visdief, Nieuw-Lekkerland 28 mei

Bovenstaande foto heb ik gemaakt na langdurige observatie van het dier. Elke keer kwam de visdief langs en bleef precies op hetzelfde punt bidden. Na een paar keer dat gezien te hebben, stelde ik mij op de goede plek op en nam deze foto.


Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud, 19 februari

Dit dier was al een aantal weken in Hoogwoud aanwezig toen ik deze foto nam. Een droomsoort voor mij. Het dier komt normaal gesproken alleen in Azië voor.


Lepelaar. Groen Jonker, 15 juli

Tijdens een wandeling in dit gebied viel het me op dat er regelmatig lepelaars overvlogen. Na enkele mislukte pogingen kon ik deze foto maken.Jan van Gent, Normandië, 4 mei

Die dag heb ik, na over wat rotsen geklommen te zijn, aan de waterlijn gezeten. Op enkele tientallen meters vlogen steeds weer Jan van Genten langs. Een enkele keer kwam een vogel iets dichterbij en kon ik bijvoorbeeld deze foto maken.


Steltkluten en grutto, Ayamonte, Spanje 30 juli

Langs de weg lagen enkele plassen met brak water. Vanuit de auto heb ik deze foto genomen. Ik vind het wel een bijzonder gezicht, deze combinatie van een Hollandse vogel met twee Zuid-Europese vogels.


Taigaboomkruiper, Alblasserdam 13 februari

Voor mij een nieuwe soort. Het dier was niet makkelijk te vinden en bevond zich vaak aan de schaduwkant van een boom. Vandaar de wat donkere foto. Maar ik plaats hem, want ik ben blij met de waarneming.Witoogeend, Sliedrecht 24 februari

Ook deze vogel was een nieuwe soort voor mij. Het zwom gewoon in een sloot in de nieuwbouw.  Ik kon hem eerst helemaal niet vinden, maar vlak voor zonsondergang kon ik de vogel van dichtbij fotograferen.


Krakeenden, Achtwaterschap Oud-Alblas 5 maart

Een aantal weken was ik al bezig om het baltsgedrag van krakeenden te fotograferen, toen ik op 5 maart het geluk had om deze foto te maken.


Blauwe reiger, Nieuw-Lekkerland 3 september

Een vogel die ik al een poosje had bekeken maakte ineens aanstalten om op te vliegen. Ondergetekende was er als de kippen bij om een foto te maken.

Hopelijk brengt het nieuwe jaar ook weer veel van dit soort mooie foto-momenten met zich mee!

5 opmerkingen:

Maria zei

Hoi Gerard,
Eer fantastische selectie!
Prachtfoto's en onvergetelijke momenten.
Dit is echt genieten!
fijne jaarwisseling!
groetjes,
Maria

Joke (Joke's Camera) zei

Wat een mooie serie, Gerard. Daar kan je toch wel heel blij mee zijn, volgens mij. Een goed, gezond en creatief 2017! Groetjes, Joke

waldlaeufer68 zei

Hello,
These are all very nice pictures I would not choose for a favoriet ...
All the best for the New Year
Greetings Frank

Roos zei

Hallo Gerard, ook voor jou een goed Nieuw Jaar gewenst met weer veel mooie fotografie momenten. Een heel fraai overzicht van 2016.
Groeten,
Roos

Gerrit Stam zei

Mooi man; was een goed jaar voor je, dat zie je zo.

Groet,
Gerrit