dinsdag 5 mei 2015

Vogels fotograferen in de Zouweboezem

Snor

In het voorjaar is de Zouweboezem een ideale plek om vogels te fotograferen. De dieren zijn aan mensen gewend en laten zich goed benaderen. Verder zijn er veel soorten op een redelijk klein gebied waar te nemen.
Een leuke soort is bijvoorbeeld de snor. Een soort van de Rode Lijst.

Een soort die ook kenmerkend is voor het gebied is de blauwborst. Afgelopen zaterdag telde ik minstens zeven territoria.

Blauwborst
Blauwborst

De bruine kiekendief is een soort die elk jaar met enkele paren broedt.Op de foto's hieronder is een mannetje te zien.

Bruine Kiekendief
Bruine Kiekendief


De purperreiger komt ook in grote aantallen in het gebied voor. In de Zouweboezem bevindt zich de grootste kolonie van Zuid-Holland.

Purperreiger

Ook dit jaar broedt er weer een paartje steltkluten in het gebied. Bijzonder, want het is een zeldzame soort voor onze streken.

Steltkluut
Een zeer algemene vogel in de Zouweboezem is de rietzanger. Elk jaar zijn er wel een paar individuen die zich makkelijk laten benaderen. Deze vogel kon ik tot op een paar meter afstand fotograferen.

Rietzanger

Tot slot nog een paar foto's van wat andere soorten.

Krakeend

Nijlgans

Fuut


De Zouweboezem is een mooi gebied. Er valt veel te genieten van de natuur en voor natuurfotografen is het aantrekkelijk om er een daagje rond te lopen.

6 opmerkingen:

Joke (Joke's Camera) zei

Wow, die vliegende vogels. Wat mooi, Gerard. De andere ook, hoor. Vliegende vogels fotograferen is mijzelf nog niet erg gelukt. Je Blauwborst is ook prachtig. Mooie serie. Groetjes, Joke

Roos zei

Schitterend wat daar allemaal rondloopt en vliegt. Een grote variatie zo te zien. De foto's zijn prachtig.
Heel fraai Gerard.
Groet,
Roos

Bas zei

gEWELDIG gERARD JE KAN NATUURLIJK ZEGGEN DE ZOUWE BOEZEM IS EEN PRACHTIG GEBIED ,MAAR DAN MOET JE TOCH WEL DE GAVE HEBBEN OM HET ZO MOOI IN BEELD TE KUNNEN BRENGEN.PRACHTIG.

Gerrit Stam zei

Fraaie serie Gerard. Vooral op die blauwborsten ben ik jaloers...

Gerrit

Maria zei

Hoi Gerrit,
De Zouweboezem, ik ben er al een tijdje niet geweest. Je herinnert me er aan dat ik dat maar weer gauw eens moet doen! Wat een gave soorten. De Steltkluut staat natuurlijk aan de top! maar de eerste foto is al gelijk net een schilderij met dat licht, prachtig! Met de Kiek mag je ook heel tevreden zijn en een fuut in vlucht vind ik ook bijzonder, want dat zie je niet veel. En lekker als je wat dichtbij de zangertjes kunt komen. Heerlijke blog. Fijn weekend.
Maria

Maria zei

...volgens mjj typte ik Gerrit in plaats van Gerard. sorry!!