zaterdag 10 januari 2015

Hoogtepunten van 2014

Boerenzwaluw voert jongen

Op deze regenachtige dag heb ik terug gekeken naar de foto's die ik het afgelopen jaar heb gemaakt.
Het was lastig kiezen, maar uiteindelijk zijn het de foto's die ik hier in dit artikel plaats geworden.

Bovenstaande foto heb ik op 4 juli genomen. De dieren lieten zich goed benaderen en het was mogelijk om een goede positie te kiezen voor het maken van een fotoserie. De achtergrond van deze foto werd gevormd door het groot kroosvaren.

Oranjetipje en klein geaderd witje met dauw

Deze foto maakte ik op 12 april. De zon was nog maar net op en het had gedauwd. De foto is met behulp van mijn macrolens genomen.  Zuke opnamen zijn alleen mogelijk vanaf statief en een draadontspanner. Beiden heb ik hier dan ook gebruikt.

Staartmees

De opname van deze staartmees is genomen bij het Streeknatuurcentrum in Papendrecht. Ik heb een poosje bij een plek waar wat vetbollen hingen gezeten en mijn kans afgewacht. Na verloop van tijd kreeg ik in de gaten dat de vogels steeds op hetzelfde plekje landden en heb ik me daar toen op gericht. Belangrijk bij het maken van dergelijke opnamen is dat je rekening houdt met de achtergrond. De opname dateert van 1 februari.


Vink

De foto van deze vink dateert van 17 februari en is in een fotohut, fotohut 1,  van Han Bouwmeester genomen.

Koninginnenpage

Een opname van de afgelopen zomer, 29 juli, in de buurt van Châtillon en Diois. De foto is genomen op een regenachtige dag met behulp van een éénpootstatief. Daarbij heb ik een lens van 300 mm gebruikt.

Blauwe reiger

Deze foto had ik al in gedachten, voor dat ik hem had gemaakt. Eerlijk gezegd durfde ik er niet op te hopen van zo dichtbij een dergelijke opname te maken. Deze vogel accepteerde dat ik langdurig van dichtbij mocht toekijken naar zijn jacht. Toen ik hard gepiep hoorde aarzelde ik geen moment en kon ik onder andere deze foto maken.

Steenuil

Op de avond van 12 juni zag ik van uit mijn ooghoeken iets vreemds op een paaltje zitten. Ik ben voorzichtig met de auto terug gereden en heb deze opname gemaakt.

Vale gier

Het was altijd al een wens van me om een vale gier van dichtbij te fotograferen. Afgelopen 5 augustus is me dat gelukt. In de buurt van Saint May, Frankrijk, bevindt zich een rotspunt waar de gieren zeer dicht langs je heen zweven. De foto is gemaakt met een lens van 300 mm.

Visdief

In de meimaand hadden we zeer mooi weer. In de avonden ging ik dan vaak een rondje fietsen in de hoop iets moois te kunnen fotograferen. Tijdens één van die tochten kwam ik een visdief tegen die absoluut niet schuw was. Vanaf een afstand van 5 meter heb ik deze opname kunnen maken.

Bruine winterjuffer

Bovenstaande soort had ik nog niet eerder in mijn leven gezien. Een reden voor mij om met deze opname dit blog af te sluiten.

Hopelijk brengt het nieuwe jaar mij ook weer vele mooie momenten.

5 opmerkingen:

waldlaeufer68 zei

Hallo gerard,
Höhepunkte ist der richtige titel für deinen post

Jedes Bild super klasse
grüsse Frank

Maria zei

Prachtig Gerard!
Je beschrijft het geluk wat je moet hebben onderweg, het alert zijn en vooral kijken wat er gebeurd. Het geduld en het anticiperen op de mogelijkheden. De Steenuil, wat een verrassing! De Reiger met haarscherpe muis, top (wat was je diafragma?) de staartmees als een Chinese afbeelding. De juffer,de vlinders,
alle foto's zijn schitterende hoogtepunten. Hierdoor herinner je me er aan vooral de draadontspanner standaard mee te nemen als ik weer op macro-jacht ga.
groetjes,
Maria

anniez zei

Goede morgen Gerard ,
Ik heb net 4 blogs zitten kijken van jou en ik heb er van zitten genieten , wat een prachtige wintertalingen die je in Wissenkerke maakte !
Daar heb ik even een vraagje over , moet je die vogelhut huren voor een dag ?
Alvast bedankt voor je antwoord , groetjes Annie

Joke (Joke's Camera) zei

Wat een ontzettend mooie serie, Gerard. Ik ben er stil van. Je zwaluwen, het Oranjetipje, je staartmees, het vinkje, wat prachtig allemaal. Voor mij is de Koninginnenpage de winnaar, maar dat komt ook omdat ik het zo'n fantastisch mooie vlinder vind. Schitterend overzicht van 2014. Groetjes, Joke

Gerrit Stam zei

Prachtige selectie Gerard! Om jaloers op te worden.