woensdag 30 januari 2013

Tuinvogels januari 2013


Kramsvogel (Turdus pilaris) 

Afgelopen maand heb ik me bezig gehouden met het fotograferen van vogels in mijn eigen tuin. Januari 2013 was een boeiende maand om vogels te fotograferen. Halverwege de maand hadden we een vorstperiode van maar liefst twee weken en in die periode heb ik heel wat vogels in mijn tuin gezien.
Eén van de leukste soorten die mijn tuin kwam bezoeken, was de kramsvogel. In normale omstandigheden zie je ze niet in onze tuin, maar na een aantal dagen met matige vorst was er opeens één aanwezig. Ik heb de vogel elke dag met appels gevoerd en kon daardoor leuke opnamen van deze soort maken.


Kramsvogel (Turdus pilaris) 


Kramsvogel (Turdus pilaris) 

De vogel gedroeg zich zeer dominant en jaagde elke merel die maar in de buurt van de appels kwam weg. Als de vogel dreigde naar andere vogels spreidde hij vaak zijn staart.  Zie foto hieronder.


Kramsvogel (Turdus pilaris) 

Het dier raakte zo gewend aan de aanwezigheid van mensen, dat hij zich redelijk liet benaderen. Onderstaande foto is op een afstand van minder dan twee meter gemaakt. De opname is weliswaar vanachter het raam genomen, maar het is uiteindelijk wel een goede foto geworden.


Kramsvogel (Turdus pilaris) 

De merel waagde het zo af en toe de tuin in te komen, maar moest genoegen nemen met de vetbollenMerel (Turdus merula)

De vink was ook een regelmatige bezoeker van onze tuin. Doordat er sneeuw was gevallen en er ook enkele langdurige sneeuwbuien waren, kon ik heel verschillende foto's maken.


Vink (Fringilla coelebs)


Vink (Fringilla coelebs)

De mezen waren met een drietal soorten vertegenwoordigd.


De koolmees (Parus major) was een dagelijkse gast.

Ook de pimpelmees (Cyanistis caeruleus) liet zich regelmatig zien.Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)


De staartmezen (Aegithalos caudatus) waren onregelmatige bezoekers. 

In het groepje bevond zich ook een staartmees met een witte kop. Waarschijnlijk een kruising tussen onze staartmees en die van de noordelijke ondersoort.


Staartmees (Aegithalos caudatus)

Elke dag zagen we ook een roodborst. Het zijn fotogenieke beesten. Hieronder een paar opnamen.


Roodborst (Erithacus rubecula)

Sneeuwval geeft aparte effecten op foto's zoals hieronder is te zien.


Roodborst (Erithacus rubecula)

Al met al was het een goed maand om vogels in eigen tuin te fotograferen. Het is een leuke bezigheid en een goede oefening om het vogels fotograferen onder de knie te krijgen.

2 opmerkingen:

Ghita zei

Wat leuk al die soorten in je tuin, en zelfs ook de wat zeldzamere witkoppige staartmees. Leuk de kramsvogel in de sneeuw, het koolmeesje lijkt wel te zweven boven de sneeuw, het pimpeltje, de vinkjes, allemaal erg leuk om nar te kijken.
groetjes Ghita

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
eine sehr schöne Serie von schönen Vogelbildern zeigst du uns hier, das Rotkehlchen ist mein Favorit
Grüsse Frank