dinsdag 24 december 2013

Vogels fotograferen in november en december 2013


Torenvalk

De afgelopen twee maanden heb ik me voornamelijk toegelegd op het fotograferen van vogels. De meeste foto's heb ik vanuit de auto genomen. De foto hierboven is genomen vanuit de auto op een afstand van maar een meter of 10. Het is een jonge vogel die waarschijnlijk nog niet zo veel negatieve ervaringen heeft gehad met auto's en hun inzittenden. Ik heb het dier een tijdlang van heel dichtbij kunnen observeren en fotograferen.

Torenvalk

Toen de valk ging jagen, vloog hij af en toe vlak boven mijn auto. Dat leverde mooie plaatjes op.Torenvalk

Torenvalk


Torenvalk

Een foto van een torenvalk die ik ook nog wil plaatsen is onderstaande foto. Om deze foto te kunnen nemen, heb ik langdurig staan wachten op een plek waarvan ik wist dat het dier er regelmatig zat.


Torenvalk

Een andere soort die ik regelmatig voor mijn lens kreeg, was de buizerd. De buizerden moesten zich bij gebrek aan thermiek voornamelijk beperken tot het jagen vanaf paaltjes of het jagen op de grond. De belangrijkste prooidieren zijn daarbij muizen en regenwormen.


Buizerd


Buizerd

In de loop van november stroomden de polders ook weer vol met grote zilverreigers. Ik kan me de tijd nog heel goed herinneren dat het bijzonder was als je er één zag. Tegenwoordig overwinteren er hier in de Alblasserwaard enkele honderden. Deze toename wordt waarschijnlijk onder andere veroorzaakt door de groei van de kolonie in de Oostvaardersplassen. Men denkt dat er ook steeds meer vogels uit Midden-Europa in het westen van Nederland overwinteren.


Grote zilverreiger


Grote zilverreiger


Grote zilverreiger

Blauwe reigers zijn hier een heel algemene verschijning. Toch blijf ik het leuk vinden om ze te fotograferen. Hieronder enkele opnamen van de afgelopen periode.


Blauwe reiger


Blauwe reiger


Op 2 november zag ik nog een juveniele purperreiger in polder Bleskensgraaf. Dat was laat in het seizoen, want meestal zijn alle dieren in september vertrokken.


Purperreiger

Aalscholvers zijn ook heel algemeen, maar laten zich lastig vastleggen. Dit jonge dier vloog vlak langs mijn auto. een ideale gelegenheid voor het maken van een foto.


Aalscholver

Tot slot van dit blogartikel een sfeerplaatje van een vlucht spreeuwen. De afgelopen periode waren er grote aantallen van deze soort in onze polders aanwezig. Bij de molens van Kinderdijk bevindt zich zelfs de grootste slaapplaats van Nederland!


Spreeuwen

1 opmerking:

stiefbeen zei

Wat een mooi vogel jaar heb je Gerard geweldig zoals jullie samen deze mooie hobby uit oefenen en met zulk prachtig resultaat.