vrijdag 25 oktober 2013

Paddenstoelen fotograferen in het Alblasserbos Papendrecht


Wit oorzwammetje

Afgelopen maandag ben ik paddenstoelen wezen fotograferen in het Alblasserbos Papendrecht. Het was een droge, maar bewolkte dag. In tegenstelling tot wat velen denken, is bewolkt weer niet nadelig om paddenstoelen te fotograferen. Weliswaar heb je lange sluitertijden, maar het voordeel is dat je geen last hebt van schaduwen of te grote contrasten.

Alle foto's zijn genomen vanaf statief, er is scherp gesteld met liveview en afgedrukt met een draadontspanner.

Bij het nemen van bovenstaande foto heb ik goudfolie gebruikt als reflectiescherm. Op die manier kon ik de onderkant bijlichten en kreeg de paddenstoel een warmere kleur.


Rossig buiskussen

Ook bij de foto van het rossig buiskussen heb ik goudfolie gebruikt. Bij deze foto heb ik de paddenstoelen vanaf de linkerzijkant extra belicht.


Mosklokje

Het mosklokje heb ik gefotografeerd met een voor mij nieuwe techniek. Ik heb namelijk een verkleurd boomblad voor mijn lens gehouden. Om de paddenstoel zichtbaar te maken, heb ik een gat in het blad gemaakt. Zoals te zien is, geeft het een bijzonder effect.


Donsvoetje
 
Het herfstblad heb ik ook gebruikt bij de foto van het donsvoetje.


Een voor mij onbekende soort.
 
Soms kom je een paddenstoel tegen die niet vanaf een foto te determineren is. Omdat de foto als geheel mij wel aanspreekt, heb ik hem geplaatst.

Mycena (spec.)
 
Mycena's zijn deze tijd van het jaar volop te vinden. De determinatie is vaak lastig. Het zijn wel mooie objecten om te bewonderen en te fotograferen.

5 opmerkingen:

Janny'sphotonews zei

Hoi Gerard erg mooi zijn ze en wat leuk met dat blad voor je lens
Er zijn best al veel soorten h;e in het Alblasserbos ik heb ook al veel soorten gespot
Groetjes Janny

cobie en bas van Es zei

Wat een mooie serie Gerard en fijn dat je er zo,n begrijpelijke uitleg bij geeft.

waldlaeufer68 zei

Hallo Gerard,
Glückwunsch zu dieser tollen Bilderserie.. da sieht man sofort die Arbeit die in diesen Bildern steckt.. deine Ideen mit dem Blatt und der Goldfolie.. perfekt, das muss einem erstmal einfallen...
Grüsse Frank

Ghita Pluijmaekers zei

Prachtige serie, vooral de foto's waar je een beperkte scherptediepte hebt en mooi herfstkleuren springen er uit.
groetjes Ghita

Linda zei

Beautiful photos!