woensdag 22 mei 2013

Vlinders en libellen in een koude meimaand

Oranjetipje (man)

Tot nu toe is de meimaand een zeer koude maand. Lage temperaturen, neerslag en wind bepalen grotendeels het beeld. Toch waren er ook redelijk warme dagen, vooral aan het begin van deze maand. Op de momenten dat het weer goed was, ben ik er regelmatig op uit getrokken om vlinders en libellen te fotograferen. Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt met mijn lens van 300 mm. De oranjetipjes stalen de show de afgelopen weken. Op de foto hierboven is een mannetje te zien dat op het punt staat om weg te vliegen. De vrouwtjes zijn veel minder kleurrijk en lijken sterk op koolwitjes. (Zie foto hieronder)

Oranjetipje (vrouw)

Dit jaar heb ik geprobeerd om de vlinders wat meer in hun omgeving te plaatsen. Dat was voor mij een nieuwe uitdaging die weer heel andere foto's opleverde. Bijvoorbeeld de foto hieronder.

Oranjetipje (man)

Tijdens één van mijn fototochten zag ik ook een mannetje dat probeerde te paren. Helaas voor hem lukte dat niet, want het vrouwtje gaf duidelijk aan dat ze niet in hem geïnteresseerd was.

Oranjetipje (links vrouw en rechts man)

Het gebeurt maar weinig dat ik oranjetipjes van bovenaf fotografeer. Toch ziet de vlinder er dan ook prachtig uit.

Oranjetipje (man)

Een soort die ik een aantal jaren niet meer heb gezien in het Alblasserbos, is het landkaartje. Ik wist wel dat ze er waren, maar ik zag ze eerlijk gezegd nooit. Dit jaar had ik geluk en zag ik verschillende exemplaren. Ik vind het oranje altijd weer mooi afsteken tegen het geel van het koolzaad.

Landkaartje (voorjaarsgeneratie)

Landkaartje (voorjaarsgeneratie)

Een vlindersoort die je vroeger nauwelijks in het Alblasserbos tegen kwam, is het bont zandoogje. Tegenwoordig is het één van de meest algemene soorten van het bos.

Bont zandoogje

Een andere zeer algemene soort van het Alblasserbos is het klein geaderd witje. De foto hieronder heb ik gemaakt toen de zon even achter de wolken verdween. De vlinders gaan dan zitten op de vegetatie en laten zich  heel goed benaderen.

Klein geaderd witje

Tijdens mijn wandelingen kwam ik ook herhaaldelijk gehakkelde aurelia's tegen.

Gehakkelde aureilia


Deze maand heb ik tot nu toe maar weinig libellen gezien. Ook door andere waarnemers zijn er nog maar weinig waargenomen.

Ik zag slechts één platbuik

Platbuik

en maar een tweetal exemplaren van de viervlek. Een leuk detail op onderstaande foto is de spin die boven de libel zit. Hopelijk wordt het weer de komende weken beter en kunnen we weer volop genieten van de vlinders en libellen in het Alblasserbos.

Viervlek


8 opmerkingen:

nic.b van es zei

ik sta versteld dat je al zoveel vlinders heb kunnen waarnemen met dit weer je hebt er een hele serie geweldig de een is nog mooier dan de andere.

Ghita zei

Prachtig dat oranjetipje. Die had ik ook graag nog gezien deze maand. De andere vlinders heb ik zelf ook nog wel gezien op die enkele iets warmere dag in mei. Libellen, nog niet gezien hier, zelfs nog geen viervlekken in de waterleidingduinen, die zijn er andere jaren altijd al in mei.
Prachtige foto's!
groetjes Ghita

Marieke zei

Wat gaaf een landkaartje, die heb ik hier in de omgeving ook nog nooit gezien. (en überhaupt nog nooit) Schitterende foto zo tegen dat softe koolzaadgeel. Ik was afgelopen zondag in het Loetbos. Daar waren al redelijk wat viervlekken waar te nemen en er is een mooie plek om 's ochtends vroeg de uitsluipers te fotograferen.

John eos shooter zei

Dag Gerard,

Mooie serie weer. Heb je trouwens mijn e/mail nog ontvangen met adresgegevens e.d. voor de vogelwerkgroep.

Groeten John

Janny zei

Hoi Gerard
Wat een prachtige Vlinders heb je weer en ook al een Platbuik Libel heel mooi hoor
En dat ondanks de kou hopelijk word het weer gauw wat beter
Groetjes Janny

waldlaeufer68 zei

Hallo,
die Libellen hast du sehr schön eingefangen.. es macht spass deine Bilderserie anzuschauen..
Grüsse Frank

Noushka zei

Hello Gerard,
Very nice butterfly and dragonfly photography!
The Orange tip is one of my favourite european butterflies and Libellula depressa and the Four-spotted chaser are bautifully shots!
Congratulations

Annula Fotografie zei

Gerard ik heb nog bijna geen vlinder gezien en ook nog niet een libel alleen in de snavel van de graspieper die kon het nog niet eens vast houden zoveel had hij !!!
Ik vind dit super hoor !!!
grt,
Annie
http://anniezon.blogspot.nl/