maandag 23 april 2012

Toch nog vlinders met dit weer?

Klein geaderd witje (Pieris napi)

Ze zijn er wel de dagvlinders, ondanks het koude en natte weer, maar je moet goed zoeken.
Afgelopen zaterdagavond vond ik een klein geaderd witje op look zonder look. Het dier bewoog niet, en was daardoor makkelijk te fotograferen.

De tweede soort die ik vond, was het oranjetipje. En ik had geluk, een parend stelletje. Op de foto is goed het verschil tussen mannetje en vrouwtje te bekijken.

Oranjetipje  (Anthocharis cardamines)

Verder heb ik wat geëxperimenteerd met gekleurd papier. De kleur van het papier was niet zo heel goed gekozen, maar het is een idee dat ik nog wel eens wil uitwerken. Hieronder een paar voorbeelden.






Met de rode kleur ziet het er niet echt mooi uit, maar wie weet dat ik in de toekomst nog wel eens een mooi achtergrond vind. Het lijkt me, zeker bij bloemen en planten, de moeite van het proberen waard.


zaterdag 14 april 2012

Oranjetipjes in het Alblasserbos

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

De afgelopen dagen ben ik verschilende keren oranjetipjes wezen fotograferen in het Alblasserbos bij Papendrecht. Alhoewel ik al heel veel foto's van deze soort heb genomen, blijft het leuk om ze te fotograferen. Bijna alle foto's heb ik vanaf statief gemaakt. Zonder statief is het bijna onmogelijk om zeer scherpe foto's te maken van dit onderwerp. Een macrolens heeft een zeer geringe scherptediepte en ook waren de lichtomstandigheden soms zo ongunstig dat fotograferen uit de hand onmogelijk was.

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Bovenstaande foto is van dezelfde vlinder als de eerste foto van dit blog, maar dan vanaf de andere kant genomen. Het verschil in lichtval is goed te zien.
Het is ook leuk om te experimenteren met achtergronden. De foto hieronder is van dezelfde vlinder genomen als de foto hierboven. Alleen heb ik tijdens de opname een gekleurd stuk blauw papier achter de vlinder gehouden. Het lijkt net of je tegen een strakblauwe lucht aankijkt. 


Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Meestal vind je de mannetjes, de vrouwtjes lijken zoveel op koolwitjes dat ze nauwelijks opvallen. Op de foto hieronder is een vrouwtje te zien. Als je goed kijkt, zie je dat het oranje ontbreekt.


Oranjetipje vrouw (Anthocharis cardamines)

Nog een paar opnamen.






Overigens, de zwarte achtergrond op de foto's hierboven wordt veroorzaakt door een zwarte paraplu.

Het is me ook gelukt om de bovenkant van een oranjetipje vast te leggen. Als je deze foto bekijkt, begrijp je hoe het dier aan zijn naam komt.


Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Tot slot nog een andere vlindersoort die ik van de week tegenkwam, een kleine vos. Aan de versleten tekening is te zien dat het hier een overwinteraar betreft. Maar omdat ik het wel een mooie kleurige foto vind, plaats ik hem alsnog op dit blog.



Kleine vos (Aglais urticae)

zaterdag 7 april 2012

Een zonnige dag in de Zouweboezem

Blauwborst  (Luscinia svecica)

Gisteren heb ik geruime tijd doorgebracht in de Zouweboezem. De Zouweboezem is een natuurgebied in de buurt van Ameide en Meerkerk. Het was een mooie dag, een ideale gelegenheid om vogels te fotograferen. De blauwborsten waren volop aan het zingen en ik heb er een paar kunnen vastleggen.

Blauwborst  (Luscinia svecica)

Persoonlijk vind ik de Zouweboezem één van de mooiste gebieden van Zuid-Holland om in het voorjaar vogels te kijken. Vooral in de maand april en begin mei, is het gebied heel mooi. Je vindt er rietvogels, weidevogels en vogels van parkachtige landschappen. Je hebt er geen last van autoverkeer en er lopen door het gebied goede wandelpaden. Verder laten de vogels zich zeer dicht benaderen.
Gisteren had ik het geluk dat er een visarend door het gebied zwierf. Het dier was te ver weg om een mooie opname te maken, maar het is me wel gelukt om hem te fotograferen.

Visarend (Pandion haliaetus)

Er worden elk jaar wel pleisterende dieren waargenomen, maar tot nu toe had ik ze in dit gebied nog niet gezien. Het dier was aan het jagen, op de foto hieronder is dat duidelijk te zien.

Visarend (Pandion haliaetus)

In het gebied bevinden zich ook grote aantallen grauwe ganzen. Bij een verstoring vliegt altijd weer een groot aantal van de dieren op. Het licht was deze dag zo goed, dat ik besloot om maar een paar vluchtfoto's van deze soort en van andere ganzensoorten te maken.

Grauwe gans (Anser anser)

Kolgans (Anser albifrons)

Canadese gans

In de Zouweboezem waren de tjiftjaffen volop aan het zingen.

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Soms heb je het geluk dat een vogel zonder op je te letten vlakbij je komt zitten. Zo ook de koolmees op de foto hieronder.

Koolmees  (Parus major)

Andere vogels zijn wat lastiger te benaderen zoals deze rietgors. Achter een paar takken verstopt is het me uiteindelijk toch gelukt.

Rietgors  (Emberiza schoeniclus)

Aan het einde van de middag ben ik nog even naar polder Bleskensgraaf gereden, met de bedoeling om grutto's te fotograferen. langs de Geerweg had ik succes. Hieronder een aantal foto's van zowel  mannetje als vrouwtje.

Grutto man. (Limosa limosa)

Grutto man. (Limosa limosa)

Grutto vrouw. (Limosa limosa)