zaterdag 23 oktober 2010

Paddenstoelen fotograferen 2




Het was gistermiddag zonnig weer en daarom leek het me een goede gelegenheid om maar weer eens paddestoelen te gaan fotograferen.
Geen eenvoudige opgave!
Het maken van een goede compositie is het meest lastige daaraan vind ik.
verder is het kiezen van de juiste scherptediepte ook geen eenvoudige zaak.

De eerste foto heb ik gemaakt op een hoogte vn 10 cm boven de grond. Mijn rugzak en pittenzak vormden mijn "statief" en met de liveview van de camera kon ik scherpstellen en de compositie bepalen.

De soort die hieronder afgebeeld is, is de gele trilzwam (Tremella mesenterica).
De gele trilzwam is het gehele jaar door te vinden op takken van loofbomen en struiken. Het is een algemene verschijning.Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 1,5 tot 5 cm en is hersenachtig geplooid. Het is opvallend geel of oranjegeel. In droge toestand verandert de substantie van geleiachtig tot kraakbeenachtig taai en ook donkerder van kleur.


Vlakbij de gele trilzwam vond ik een boom waaruit dit paddestoeltje groeide. De soort is mij tot nu toe onbekend, er zijn zo'n 2500 soorten, maar het plaatje vind ik wel aardig. Deze foto was aanzienlijk makkelijker te nemen, want voor deze foto had ik alleen maar mijn statief nodig. Mocht u/jij weten om welke soort het gaat, laat het me weten!


Er waren ook veel "gewone"soorten te zien zoals de zwavelkopjes (Hypholoma fascicularis). Het zwavelkopje wordt ook wel de gewone zwavelkop genoemd. De naam heeft hij te danken aan de vaak zwavelgele kleur van de hoed en de steel. Het is een veel in bossen voorkomende paddestoel en groeit uitbundig op wegrottende boomstronken.


Er zijn ook goepjes met een totaal andere kleur zoals op de foto hieronder te zien is. De foto is vanaf de pittenzak gemaakt.


Losse exemplaren zijn ook wel leuk om te fotograferen. Hieronder een foto met een voor onbekend insect er op. Een leuk effect, vind ik. De foto is genomen vanaf een pittenzak die ik op een boomstam had gelegd.



maandag 18 oktober 2010

Paddenstoelen fotograferen

Vandaag ben ik met mijn camera op stap geweest in het Alblasserbos om paddestoelen te fotograferen.
Gewapend met een pittenzak, een statief, een camera met macrolens (sigma 150 mm), en een rugzak heb ik geprobeerd om mooie plaatjes te schieten. Gelukkig scheen de zon en had ik goed licht om fraaie foto's te maken.
Geen idee welke soorten, op twee na, ik heb gefotografeerd. Dus als je het weet, graag een reactie!!
Onderstaande foto heb ik vanaf een hoogte van 5 à 10 cm boven de grond gemaakt. De camera had ik op de rugzak gezet en de pittenzak zorgde verder voor de nodige onderstuning van de camera.
Het betreft hier een glimmerinktzwam (Coprinus micaceus).
De sluitertijd bedroeg 1/4 seconde. Het diafragma f=8 en de isowaarde is 200 asa. Verder heb ik geflitst.





De paddestoel hieronder groeide op een horizontaal gerichte boomstam. De foto is vanaf statief genomen. De sluitertijd bedraagt 1/40 seconde en het diafragma getal f=9. De isowaarde bedroeg 200 asa.
Ik heb bijgeflitst.


De groep paddestoelen op de onderstaande foto is genomen vanaf dezelfde boomstam als de vorige foto. De afstand was dit keer wat groter zo'n meter of 2.


De sluiterijd was wederom 1/40 seconde, f= 7,1 en de isowaarde 200 asa. Er is geflitst.




De sluitertijd was 1/13 seconde, f = 16 en de isowaarde 200 asa. Verder heb ik 2/3 stop onderbelicht.


De foto hieronder heeft een sluitertijd van 0,6 seconde, f=16 en een iso van 200 asa. Uiteraard is de foto vanaf statief genomen.



Paddestoelen zijn soms zeer klein. Onderstaand exemplaar was zo'n 2 cm. Het groeide in een boom op ongeveer 1 meter hoogte.
De foto is vanaf statief genomen. De sluitertijd bedraagt 1/8 seconde, f= 8 en de isowaarde is 200 asa. Er is gebruik gemaakt van de ingebouwde flitser.



De andere soort die ik herkende waren de zwavelkopjes. Langs het wandelpad in het Alblasserbos groeide een groot aantal van deze paddestoelen op een omgevallen boomstam.

De eerste foto geeft een mooi overzicht. De foto is genomen vanaf statief met een sluitertijd van 1/80 seconde. F=11 en de isowaarde bedraagt 200 asa.




De laatste foto is een detailfoto van de zwavelkopjes. Vanaf statief genomen, een sluitertijd van 1/40 seconde, f=11 en een isowaarde van 200 asa.